Κόσμος

ΗΠΑ: 17 πολιτείες κατά Μπάιντεν για τον αγωγό πετρελαίου Keystone XL

Το Τέξας και άλλες αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να ανακαλέσει μία σημαντική άδεια για την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Κέν Πάξτον.

Σύμφωνα με τον Πάξτον, στην αγωγή υποστηρίζεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει τη μονομερή εξουσία για την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής, η οποία έχει καθοριστεί από το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν ανακάλεσε μία άδεια για τον αγωγό, ο οποίος θα είχε μεταφορική ικανότητα 830.000 βαρελιών βαρύ αργού πετρελαίου πλούσιου σε άνθρακα ημερησίως από την Αλμπέρτα του Καναδά στη Νεμπράσκα.

Η ανάκληση του αγωγού εντάχθηκε στο πλαίσιο ενός καταιγισμού εκτελεστικών διαταγμάτων, με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας στη Γερουσία Τζο Μάντσιν παρότρυνε τον Μπάιντεν τον προηγούμενο μήνα να πάψει να αντιτίθεται στον αγωγό Keystone XL, υποστηρίζοντας ότι το έργο της κατασκευής του δημιουργεί θέσεις εργασίας για τα εργατικά συνδικάτα, ενώ η μεταφορά του πετρελαίου μέσω αγωγού είναι ασφαλέστερη από τη μεταφορά του με βυτιοφόρα φορτηγά και αμαξοστοιχίες.

Η καναδική TC Energy Corp είναι ιδιοκτήτρια του προγράμματος του αγωγού.

Η αναφερόμενη αγωγή κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, από τον Πάξτον και τον Γενικό Εισαγγελέα της πολιτείας Μοντάνα Όστιν Κνούντσεν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας.

Την κατάθεσή της υποστηρίζουν οι γενικοί εισαγγελείς των αμερικανικών πολιτειών Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ.

«Η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας παραβιάζει τις δικαιοδοσίες των πολιτειών στην εποπτεία και τον έλεγχο των εδαφών εντός των συνόρων τους», υποστηρίζεται στη δικαστική αγωγή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήπιε ούτε γουλιά από τον καφέ που του προσέφεραν στη Σαουδική Αραβία και οργίασαν οι θεωρίες συνωμοσίας
Ο Τραμπ πήρε το φλιτζάνι, το κράτησε απλά στα χέρια του και το άφησε στο τραπέζι - «Ίσως να ήταν δηλητήριο», «δεν πίνει καφέ, μόνο Diet Coke» έγραψαν στα social media
Ντόναλντ Τραμπ και Σαουδάραβας ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν