Κόσμος

Ουκρανία – Ρωσία: Ο Πούτιν δεν… βγαίνει στο τηλέφωνο του Ζελένσκι

Η ανατολική Ουκρανία «βράζει» ξανά, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Αλλά αυτό φαίνεται πως… νοιάζει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που δεν απαντά στα τηλεφωνήματα του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει ζητήσει να μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη αλλά μάταια, όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, όπου ουκρανικά στρατεύματα πολέμησαν εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων σε μια σύγκρουση η οποία σύμφωνα με το Κίεβο έχει κοστίσει τη ζωή 14.000 ανθρώπων από το 2014.

Η Ιούλια Μέντελ, η εκπρόσωπος του Ζελένσκι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ο Ουκρανός ηγέτης προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε μέχρι τώρα να μιλήσει με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. “Το γραφείο του προέδρου, βεβαίως, υπέβαλε ένα αίτημα να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση και ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτό δεν είναι μια άρνηση του διαλόγου”, είπε η Μέντελ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν έχει δει κάποιο αίτημα για συνομιλίες “τις τελευταίες ημέρες” και πως δεν γνωρίζει αν έχει υποβληθεί πρόσφατα ένα τέτοιο αίτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πούτιν έχει να πει κάτι στον Ζελένσκι, ο Πεσκόφ είπε πως ελπίζει ότι αυτό που αποκάλεσε “πολιτική σοφία” θα υπερισχύσει στο Κίεβο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και την αποτροπή ενός ενδεχόμενου πολέμου.

Click4more Σαφές «μήνυμα» Μπλίνκεν: Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Η Μέντελ είπε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στην Κριμαία.

Οι αριθμοί αυτοί είναι υψηλότεροι από εκείνους που είχε αναφέρει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και την κλιμακούμενη σύγκρουση στο Ντονμπάς, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου.

Μία συνάντηση ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στην εβδομάδα.

Η Ουκρανία φοβάται πως το Κρεμλίνο σχεδιάζει μια κρίση για να συσπειρώσει τους Ρώσους απέναντι σε έναν εξωτερικό εχθρό ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και για να αλλάξει αφήγημα από εσωτερικά θέματα που προκαλούν οργή όπως η φυλάκιση του σφοδρού πολέμιου του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας την περασμένη εβδομάδα στο Reuters.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή την Ουκρανία για “επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες” στην περιοχή του Ντονμπάς. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η Ρωσία μπορεί να μετακινεί δυνάμεις στο έδαφός της, όπως θεωρεί ότι χρειάζεται για αμυντικούς σκοπούς.

Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία για “προκλητική” συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δεχθεί ως μέλος την Ουκρανία, ένα βήμα στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία, η οποία επικαλείται δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

“Από τη μια δεν μπορούμε να πανικοβαλλόμαστε, από την άλλη πρέπει να κατανοήσουμε πως η Ρωσία έχει δείξει περισσότερες από μία φορές ότι μπορεί να εισβάλλει σε διάφορες χώρες”, είπε η Μέντελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έφτασε στην Αραβική Θάλασσα – Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk
Το υποβρύχιο HMS Anson – εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk Block IV και τορπίλες Spearfish – αναχώρησε προ ημερών από το Περθ της Αυστραλίας και διένυσε περίπου 5.500 μίλια (8.850 χλμ) προκειμένου να φθάσει στην Αραβική Θάλασσα.
Tο υποβρύχιο HMS Anson
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF