Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Έτσι γράφεται ο κορονοϊός στα γαλλικά λεξικά του 2022

Έτσι γράφεται ο κορονοϊός στα γαλλικά λεξικά του 2022
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Robert, ένα από τα δύο λεξικά με τις περισσότερες πωλήσεις στη Γαλλία, εκτιμά στην έκδοσή του για το 2022 πως η λέξη “covid” γράφεται με πεζό και πως είναι μάλλον αρσενικού γένους.

Προκειμένου να ορίσει την αναπνευστική ασθένεια που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, το Robert διακρίνει τον αρχικό όρο “covid”, όπως για παράδειγμα στο “υποψία για covid”, από τον ειδικό όρο “Covid-19”, με κεφαλαίο.

Ο ορισμός που δίνει είναι: “Μολυσματική και μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν κορονοϊό”.

Ο ανταγωνιστής του, το Larousse, χρησιμοποιεί συστηματικά κεφαλαίο, δίνοντας ενδεχόμενες γραφές “COVID-19 ή Covid-19”.

Η Covid-19 είναι ένα ακρωνύμιο που κατασκεύασε από τα αγγλικά η Διεθνής Επιτροπή Ταξινόμησης των Ιών (ICTV) και υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Φεβρουάριο του 2020. Δηλώνει την ασθένεια από τον κορονοϊό του 2019.

Το γραμματικό γένος αποτελεί αντικείμενο δισταγμών στα γαλλικά.

Για το Robert, είναι “αρσενικό ή θηλυκό”, άρα πιο συχνά αρσενικό, ενώ για το Larousse, είναι “θηλυκό ή αρσενικό”: πιο σωστό το θηλυκό, αλλά το αρσενικό χρησιμοποιείται από πολλούς ομιλητές.

Στην παρουσίαση του λεξικού του 2022, το Robert εκτιμά πως “η χρήση δημιουργεί νόμο”. Αν το θηλυκό υιοθετείται στον γαλλόφωνο Καναδά, στη Γαλλία προς το παρόν υπερτερεί η χρήση του αρσενικού.

Στα ελληνικά, πάντως, η (ασθένεια) COVID-19 ή Covid-19 ή covid-19 είναι γένους θηλυκού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις