Κόσμος

Ισπανία: Πάνω από 80 μετανάστες έφτασαν κολυμπώντας από το Μαρόκο στη Θέουτα

Περισσότεροι από 80 μετανάστες έφτασαν σήμερα κολυμπώντας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους και “μερικοί” ανήλικοι, έφυγαν τη νύxτα από τις ακτές που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νότια της Θέουτα και συνελήφθησαν όταν είχαν μπει στο ισπανικό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας στον θύλακα.

Εξάλλου τουλάχιστον δύο οικογένειες έφτασαν στη Θέουτα από το Μαρόκο μέσα σε φουσκωτές βάρκες.

Στα τέλη Απριλίου περίπου 100 μετανάστες είχαν φτάσει στον ισπανικό θύλακα κολυμπώντας από το Μαρόκο στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, σε ομάδες των 20 με 30 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς απελάθηκαν στο Μαρόκο.

Οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε ένα πλαίσιο διπλωματικής έντασης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, σύμμαχος κλειδί της Ισπανίας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να του εκφράσει την “αγανάκτησή του” επειδή μετέβη για θεραπεία στην Ισπανία ο Μπραχίμ Γάλι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, το οποίο στηρίζεται από την Αλγερία, για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας. Πρόκειται για μια παλιά ισπανική αποικία η οποία χαρακτηρίστηκε “μη αυτόνομη περιοχή” από τον ΟΗΕ καθώς δεν έχει διευθετηθεί οριστικά το καθεστώς της.

Το Πολισάριο ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της δυτικής Σαχάρας, όμως το Ραμπάτ που θεωρεί τη Σαχάρα “εθνικό σκοπό”, προτείνει μια αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή περνώντας πάνω από τον ψηλό φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Μαρόκο. Η Θέουτα και η Μελίγια, ένας άλλος ισπανικός θύλακας στο Μαρόκο, αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Σοκαριστικές στιγμές σε τσίρκο στη Βραζιλία - Γυναίκα ακροβάτης που κρεμόνταν από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
Ο υπεύθυνος του τσίρκου Circo Robatiny στο οποίο εργαζόταν η ακροβάτης έριξε τις ευθύνες για το περιστατικό της πτώσης στην Ντίας και όχι σε βλάβη του εξοπλισμού
Ακροβάτης πέφτει στο κενό
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια