Κόσμος

Αφγανιστάν: Νεκρός βραβευμένος δημοσιογράφος του Reuters

Δημοσιογράφος του Reuters έπεσε νεκρός στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Ντάνις Σιντίκι σκοτώθηκε την Παρασκευή ενώ κάλυπτε μια συμπλοκή ανάμεσα στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και σε μαχητές Ταλιμπάν κοντά σε ένα συνοριακό πέρασμα με το Πακιστάν, δήλωσε ένας αφγανός διοικητής.

Ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν μάχονταν για την ανακατάληψη της περιοχής της κεντρικής αγοράς του Σπιν Μπολντάκ όταν ο Σιντίκι του Reuters και ένας ανώτερος αφγανός αξιωματικός σκοτώθηκαν από διασταυρούμενα πυρά.

Ο Σιντίκι ήταν δημοσιογράφος ενσωματωμένος από τις αρχές της εβδομάδας στις αφγανικές ειδικές δυνάμεις, που εδρεύουν στη νότια επαρχία της Κανταχάρ, και έκανε ρεπορτάζ για τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αφγανούς κομάντος και στους μαχητές Ταλιμπάν.

«Αναζητούμε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες σε συνεργασία με τις αρχές της περιοχής», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Reuters Μίχαελ Φρίντενμπεργκ και η διευθύντρια του πρακτορείου Αλεσάντρα Γκαλόνι.

«Ο Ντάνις ήταν ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος, ένας αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας και ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του αυτή την φρικτή ώρα», ανέφεραν.

Ο Σιντίκι είχε πει στο Ρόιτερς ότι είχε τραυματιστεί στον ώμο από οβίδα νωρίτερα την Παρασκευή ενώ έκανε ρεπορτάζ για τη συμπλοκή.

Δεχόταν θεραπεία και βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης, όταν οι μαχητές Ταλιμπάν οπισθοχώρησαν από το θέατρο των συγκρούσεων στο Σπιν Μπολντάκ.

Ο Σιντίκι μιλούσε με τους καταστηματάρχες όταν οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν νέα επίθεση, είπε ο αφγανός διοικητής.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα τις λεπτομέρειες για τη νέα επίθεση που περιέγραψε ο αξιωματούχος του αφγανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί πριν από την ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Σιντίκι ανήκε στην ομάδα των φωτορεπόρτερς του πρακτορείου που είχαν βραβευτεί το 2018 με Πούλιτζερ για το φωτορεπορτάζ τους για την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια.

Φωτογράφος του Reuters από το 2010, η δουλειά του Σιντίκι κάλυπτε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, μέχρι την προσφυγική κρίση με τους Ροχίνγκια, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τους σεισμούς στο Νεπάλ.

Οι μαχητές Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την συνοριακή περιοχή την Τετάρτη, το δεύτερο μεγαλύτερο πέρασμα στα σύνορα με το Πακιστάν και έναν από τους σημαντικότερους στόχους που πέτυχαν στη διάρκεια της ταχείας προέλασής τους στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ