Κόσμος

Το Κρεμλίνο απαντά στον Τζο Μπάιντεν: Δάση καίγονται και στην Καλιφόρνια

Το Κρεμλίνο δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τις πυρκαγιές στην τούνδρα.

Ο Τζο Μπάιντεν άσκησε κριτική στη Ρωσία για την κλιματική αλλαγή και δήλωσε ότι μια πιθανή δεύτερη σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην Γλασκόβη, ο Μπάιντεν επέκρινε τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας επειδή δεν παρέστησαν αυτοπροσώπως, κατηγορώντας τους για έλλειψη ηγεσίας.

«Κυριολεκτικά, η τούνδρα καίγεται. (Ο Πούτιν) έχει σοβαρά, σοβαρά κλιματικά προβλήματα και δεν λέει τίποτα για την προθυμία του να κάνει κάτι», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σήμερα στις επικρίσεις αυτές υπενθύμισε στον Αμερικανό πρόεδρο τις πυρκαγιές στα δάση της Καλιφόρνιας, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι μόνο η απέραντη άγρια τούνδρα της Ρωσίας αλλά και τα δάση της Καλιφόρνιας που καίγονται ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η τούνδρα πράγματι, καίγεται, αλλά μην ξεχνάτε ότι καίγονται τα δάση και στην Καλιφόρνια και στην Τουρκία και σε άλλες χώρες του κόσμου. Αυτές ακριβώς είναι οι ίδιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος προσέθεσε ότι «η Ρωσία με βάση μερικές παραμέτρους είναι αντιμέτωπη με ακόμη πιο σοβαρές κλιματικές προκλήσεις, από άλλες χώρες. Και αυτές αφορούν τους ρυθμούς θέρμανσης της Αρκτικής και όχι μόνο».

«Με μια παρόμοια τοποθέτηση του ζητήματος δεν συμφωνούμε» υπογράμμισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπάιντεν, και προσέθεσε ότι «η Ρωσία έχει μια αρκετά υπεύθυνη στάση, και συγκεκριμένα σχέδια δράσης προς την κατεύθυνση αυτή. Στην εν λόγω περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι για όλα αυτά δεν ενημέρωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο όταν μιλούσε για την μη συμμετοχή της Ρωσίας (στην διάσκεψη για το κλίμα της Γλασκόβης)».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι πρόεδροι θα έχουν τις επόμενες συνομιλίες -για τη χρησιμότητα των οποίων έχουμε ήδη συμφωνήσει, όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως- νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να πει στον πρόεδρο Μπάιντεν τι κάνουμε για το κλίμα».

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο και η Ρωσία δήλωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άλλη μία πριν από το τέλος του έτους.

Παρά την αμοιβαία δυσπιστία και τον μακρύ κατάλογο των διαφορών, οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει επαφές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα στην Ρωσία ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Μπερνς συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν της Ρωσίας, με τους οποίους είχε συνομιλίες τις οποίες ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικές για τις διμερείς σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Μασκ εκδικείται τον Τραμπ»: Ο βιογράφος του μεγιστάνα αποκαλύπτει τα κίνητρα πίσω από την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής»
«Ως επιχειρηματίας είναι τεχνοκρατικά ικανός, αλλά αδίστακτος ως προς τη διαχείριση ανθρώπων» σημειώνει ο Ολιβιέ Λασκάρ - Οι έξι προκλήσεις για το νέο κόμμα Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post
Έλον Μασκ
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Έφτασαν τους 82 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσά τους και 28 παιδιά - Δύσκολο το έργο των διασωστών
Ο κυβερνήτης της κομητείας Κερ, Λάρι Λίθα, μάλιστα, προειδοποίησε για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιθανόν θα επισκεφθεί την πολιτεία Τέξας την Παρασκευή (11η Ιουλίου)
Βυθισμένα αυτοκίνητα από τις πλημμύρες στο Τέξας
3
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα