Κόσμος

Βραζιλία: 21 επιστήμονες αρνήθηκαν να λάβουν υψηλή διάκριση λόγω Μπολσονάρο

21 επιστήμονες στους οποίους απονεμήθηκε μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις στη Βραζιλία, αρνήθηκαν να λάβουν τα μετάλλιά τους χθες Σάββατο επειδή ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο αφαίρεσε από την λίστα αυτή δύο συναδέλφους τους των οποίων το έργο κατά τα φαινόμενα δυσαρεστεί την κυβέρνηση.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος είχε προτείνει 25 άτομα να τιμηθούν με το Εθνικό Τάγμα Επιστημονικής Αξίας που δημιουργήθηκε στη χώρα το 1992 προς αναγνώριση σημαντικής συνεισφοράς προσώπων στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα αφαίρεσε από αυτή τη λίστα αυτή δύο διακεκριμένους επιστήμονες.

Ένας από αυτούς είναι ο δρ Μάρκους Λασέρντα, ο οποίος πραγματοποίησε μια από τις πρώτες μελέτες σχετικά με την αναποτελεσματικότητα χρήσης της χλωροκίνης κατά της Covid-19, την οποία για καιρό στήριζε ο Μπολσονάρου για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η άλλη είναι η δρ Αντέλ Μπενζάκεν, η οποία απολύθηκε από επικεφαλής του τμήματος HIV / AIDS του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας όταν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έγινε πρόεδρος το 2019.

«Αυτή είναι μια ακόμη ξεκάθαρη απόδειξη δίωξης επιστημόνων», έγραψαν οι 21 επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή τους, καταγγέλοντας παράλληλλα «μια στρατηγική συστηματικής επίθεσης εναντίον της επιστήμης και της τεχνολογίας» από την πλευρά της σημερινής βραζιλιάνικης κυβέρνησης.

Με «αυτή την πράξη διαμαρτυρίας, η οποία μας θλίβει», αυτοί οι επιστήμονες δήλωσαν ότι εκφράζουν την «αγανάκτησή τους για την καταστροφή του βραζιλιάνικου πανεπιστημιακού συστήματος και της επιστήμης και της τεχνολογίας γενικότερα».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την επιστημονική κοινότητα για περικοπές στον προϋπολογισμό στην έρευνα και την τεχνολογία, τη συνεχή απόρριψη των επιστημονικών αποτελεσμάτων και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, ειδικά αναφορικά με την Covid-19.

Ο Μπολσονάρου, εκτός από την παρότρυνσή του για χρήση χλωροκίνης για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας, παρά τις αποδείξεις για την αναποτελεσματικότητά της, αγνόησε επίσης τις συστάσεις ειδικών για χρήση μάσκας ή τα μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση εξάπλωσης της πανδημίας.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η δρ Μπενζάκεν είπε ότι αισθάνεσαι «μεγάλη τιμή» από την απόφαση των συναδέλφων της να αρνηθούν να λάβουν τα μετάλλιά τους μπροστά στην «άκομψη μεταχείριση» της κυβέρνησης προς την ίδια και προς τον Μάρκους Λακέρντα.

«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τιμή από όλες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2