Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος για εμβόλιο κορονοϊού: Μικρότερο το ποσοστό θωράκισης απέναντι στην Όμικρον

Για τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τη μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται παγκοσμίως και αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σχολίασε πως τα πρώτα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως κανείς ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το παραπάνω δεν συνεπάγεται πως όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι. Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμη θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους.

“Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Δέλτα” είπε.

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με δύο δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα, συνόψισε συνιστώντας πως δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός.

Για να ξέρουμε με ακρίβεια το κατά πόσο η Όμικρον είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνεις σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, εξήγησε αναλύοντας πως στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα υπήρχε ένα ικανό δείγμα εντούτοις τώρα με την διάδοση της Όμικρον, οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι κι επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.

Η κατάσταση στη Βρετανία

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στην Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον, περιγράφοντας πως δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Η πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί- ιδιαίτερα οι άνω των 60- ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κορονοϊού.

«Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία» σχολίασε αναφέροντας όμως υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. Είναι αναπόφευκτο πλέον με έναν ιό που μεταδίδεται τόσο δραματικά, όλοι λίγο ως πολύ το επόμενο διάστημα στην Βρετανία θα κολλήσουν», συνόψισε.

Όπως εξήγησε ο κος Μόσιαλος ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο στέλεχος, θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται όπως και να έχει επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Ακούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ελεύθερος ο 53χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου που αγνόησε τα σήματα και παρέσυρε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση στην Θεσσαλονίκη
Ο οδηγός κατέθεσε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, τονίζοντας ότι τα ηχητικά σήματα τον βρήκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και λόγω του μήκους του λεωφορείου δεν πρόλαβε να περάσει
Τρένο
Η στιγμή του τροχαίου στον Κολωνό - Μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα
Στο πρώτο εκπνεόμενο αλκοτέστ που της έγινε από τους άνδρες της Τροχαίας, βρέθηκε θετική στην κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του πλημμελήματος
Τροχαίο στον Κολωνό
11
Τα επίσημα αιτήματα των αγροτών στα οποία η κυβέρνηση απαντά με διπλό κάλεσμα για διάλογο - Η αντίθεσή τους να περάσουν αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, απέστειλαν το απόγευμα της Κυριακής (14/12/25) τη λίστα των διεκδικήσεών τους προς την κυβέρνηση
ΦΩΤΟ EUROKINISSI 210