Πολιτική

Στην Βουλγαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τουρκική προκλητικότητα και μετάλλαξη Όμικρον στο «μενού» των συναντήσεων

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, καθώς και η επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων, που θα έχει σήμερα στη Σόφια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ και τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους Πέτκοφ και Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής.

Επιπλέον στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις και για την εξέλιξη της πανδημίας με έμφαση στην αναζωπύρωσή της λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα υπενθυμίζει πως παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας θα βρεθούν η διμερής συνεργασία με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, όπως και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 6
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι
Μητσοτάκης για το νέο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ: Μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία
«Και σε μία χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, με τη νησιωτικότητα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παράδοση - παραλαβή του αεροσκάφους, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ 1