Κόσμος

Ουκρανία: «Η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να γίνει άμεσα» – Νέες αποκαλυπτικές εικόνες από τα σύνορα

Ακόμη και εν μέσω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (σ.σ. τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου) , η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας πως ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επικαλέστηκε δορυφορικές φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία μαζεύει στρατό στα σύνορά της με την Ουκρανία. Και κάλεσε ξανά τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη μετά τη συνάντηση της Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία).

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, (…) μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι ενδείξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπλίνκεν είναι φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους, που δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.

Η Maxar Technologies, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προχθές, Τετάρτη (09.02.2022), και χθες, Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αποσπώντας την από την Ουκρανία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα.

ukraine satellite ukraine satellite

Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

A satellite image shows an overview of new deployments in Novoozernoye, Crimea February 9, 2022. 2022 Maxar Technologies

ukraine satellite

Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

ukraine satellite ukraine satellite

Σε δήλωσή της, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λιβύη: Ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Συζήτησαν για το μεταναστευτικό
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στις σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Άγκυρας, «με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα»
Ο Χαλίφα Χάφταρ με τον Ιμπραήμ Καλίν
New York Times: Ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στη «διπλωματία των ηγετών» με τον Πούτιν αλλά προκαλεί στρατηγική σύγχυση
Ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τις απευθείας συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί μιας συνεκτικής στρατηγικής αλλά δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα, η ειρηνευτική διαδικασία έχει βαλτώσει
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Γερμανία: «Θα συμμετέχουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για να μην τολμήσει ο Πούτιν να επιτεθεί ξανά»
Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει την στάση του για σαφή και έμπρακτη υποστήριξη του Κιέβου μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Λαρς Κλίνγκμπεϊλ με τον Ουκρανό Υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο 1
Guardian: Πώς ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι «άδειασε» τον Τζέι Ντι Βανς
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του μετά την αποτυχημένη συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στις αρχές του χρόνου, αλλά ο Ζαλούζνι τον απέρριψε
Βαλέρι Ζαλούζνι 1