Κόσμος

Ουκρανία: Επιστράτευση κηρύσσουν οι φιλορώσοι ηγέτες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, Λεονίντ Πάσετσνικ, υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει «γενική κινητοποίηση», δηλαδή ουσιαστικά επιστράτευση των εφέδρων.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, κήρυττε «γενική κινητοποίηση», εν μέσω των ανησυχιών περί ρωσικής εισβολής.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανέφεραν ακόμη σήμερα πως βολές του πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας, ενώ βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά.

Η ηλεκτροδότηση σε μέρος της περιοχής επίσης διακόπηκε.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχει επιδεινωθεί ραγδαία από προχθές Πέμπτη το πρωί, με σφοδρά πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων. Οι αρχές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν πως απομακρύνουν τους αμάχους.

Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 12 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί και άλλες 66 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε μέσω Facebook ότι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον 20 και πλέον οικισμών, ακόμη και με βαρύ πυροβολικό, κάτι απαγορευμένο δυνάμει των συμφωνιών του Μινσκ.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι κατέγραψαν 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε πολυσύχναστο κατάστημα παιχνιδιών στη Μόσχα - Εκκενώθηκε το κτίριο
Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κυριότερης διαδόχου της σοβιετικής KGB
Πυροσβεστικά
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο