Οικονομία

Ξαφνική «βουτιά» των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται αδιαλείπτως, υπάρχει αξιοσημείωτη… κινητικότητα στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, το αργό πετρέλαιο έφτασε να υποχωρεί πάνω από 12% την Τετάρτη, 09.03.2022.

Μια εξέλιξη που ήρθε μετά τις αναφορές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα καλέσουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή και τη δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα είναι έτοιμη για υποχωρήσεις στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αμβλύνοντας κάπως τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το πετρέλαιο κινούνταν ήδη χαμηλότερα την Τετάρτη μετά από ένα ράλι σε υψηλά 10 ετών, καθώς οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού μετριάστηκαν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι τιμές έφτασαν να καταγράφουν απώλειες πάνω από 12% μετά την αναφορά των Financial Times ότι ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, πρεσβευτής των Η.Α.Ε. στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η χώρα τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής.

«Αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο. Μπορούν πιθανώς να φέρουν περίπου 800.000 βαρέλια στην αγορά πολύ γρήγορα, ακόμη και αμέσως, καλύπτοντας το ένα έβδομο περίπου της ρωσικής προσφοράς» είπε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής στη Mizuho.

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent υποχωρεί αυτή τη στιγμή (σ.σ. 20.30) κατά 11,35% στα 113,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχωρεί 12% στα 108 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα στην ημέρα δε, το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα 105,6 δολάρια το βαρέλι. Περαιτέρω καθοδικές πιέσεις άσκησε η δήλωση του Ιράκ ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αν το ζητήσει ο ΟΠΕΚ.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, μεγάλη πτώση κατέγραψε και το φυσικό αέριο, υποχωρώντας κατά περίπου 30% σε σχέση με χθες, κλείνοντας στα 149,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

φυσικό αέριο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία άνοδος 4,16%, κέρδη 27,72% από τις αρχές του 2025
Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται στο υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων 15 ετών από τον Απρίλιο του 2010 και οδεύει να κλείσει και τον Ιούνιο με άνοδο στους δείκτες συμπληρώνοντας τον όγδοο συνεχή ανοδικό μήνα.
Stock market and exchange, chart and numbers
H ΕΕ καλεί σε αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ
Το επίσημο ανακοινωθέν αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να συντονίσουν μεταξύ τους την εφαρμογή των σχετικών δεσμεύσεων» που ανέλαβαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Αερομαχητικό
Υπογράφηκε νέα ΣΣΕ στον κλάδο παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλου-Πάνω από 10,5% οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες
Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επαναφέρει τη συλλογική διαπραγμάτευση στον πυρήνα της εργασιακής ζωής, αποκαθιστά μισθολογικές ανισότητες και θεσμικά δικαιώματα και ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων.
A worker cuts a metal plate inside an industrial tank manufacturing factory on the outskirts of Ahmedabad, India, January 31, 2025.
Π. Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η Βόρεια Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ευρωπαϊκό κόμβο υποδομών, ενέργειας και καινοτομίας»
Ο κος Στουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα σήμερα φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν, ως κόμβος μεταφορών, ενέργειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων
Το λογότυπο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ