Κόσμος

Η Ρωσία θα οργανώσει διαστημική αποστολή στον Άρη μετά τη διακοπή συνεργασίας με την ESA

Τη δικιά της διαστημική αποστολή στον Άρη θα ξεκινήσει να δημιουργεί η Ρωσία, μέσω της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, Roscosmos, μετά και τη διακοπή της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανέστειλε την κοινή διαστημική αποστολή με τη Ρωσία χθες Πέμπτη (17.3.2022) λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax. Η ESA ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατον να συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars.

Στην εν λόγω αποστολή της ESA και της Roscosmos, που θα πραγματοποιούταν φέτος, ένας ρωσικός πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον Άρη ένα ρόβερ ευρωπαϊκής κατασκευής.

«Στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση μιας αποστολής στον Άρη», είπε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Σύμφωνα με το Interfax, ο Ρογκόζιν είπε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να περιλαμβάνεται στην αποστολή ένα ρόβερ επειδή με τη μονάδα προσγείωσης θα μπορούσε να γίνει η απαιτούμενη επιστημονική δουλειά.

Ο Ρογκόζιν είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για το τι θα μπορούσε να κάνει η ESA χωρίς τη Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη το διαστημόπλοιο, τον χώρο εκτόξευσης και τη μονάδα προσγείωσης. Η ESA θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι χρόνια για να αναπτύξει μια δική της μονάδα προσγείωσης, υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη
Τουρκικά λιμάνια ζητούν από τα πλοία να δηλώσουν ότι δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ
Η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με το Τελ Αβίβ, οι οποίες υπολογίζονταν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω του πολέμου στη Γάζα
Λιμάνι στην Τουρκία