Κόσμος

Οι ΗΠΑ θέλουν τους S400 της Τουρκίας στην Ουκρανία – Αποκάλυψη New York Times

Πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία να στείλουν στην Ουκρανία τους S-400 που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν οι New York Times. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον δίνει ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα την «επιστροφή» της στο πρόγραμμα των F-35!

Το σενάριο της αποστολής των S-400 που έχει (αναξιοποίητους) η Τουρκία στην Ουκρανία «κυκλοφορεί» στα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πρόταση έχει γίνει από τις ΗΠΑ, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλει η Τουρκία το αντιαεροπορικό / αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία. Αν η Άγκυρα δεχτεί, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ως αντάλλαγμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Από το πρόγραμμα, δηλαδή, από το οποίο εκδιώχθηκε η Τουρκία όταν είχε αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400!

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας (…) Η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της», αναφέρουν οι Times. 

Πάντως, το σενάριο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό, κυρίως, γιατί αν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση των ΗΠΑ, θα προκαλούσε σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα