Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διχασμός στην ΕΕ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Τα σενάρια και τα «αγκάθια»

Για τα επόμενα βήματά της σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμό που κήρυξε στην Ουκρανία αγωνίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της συνόδου κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.

Μετά την έγκριση και την επιβολή μιας σειρά σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν τώρα δύο ερωτήματα σύμφωνα με το Politico: Πού πρέπει να στοχεύσουν στη συνέχεια και ποιο πρέπει να είναι το έναυσμα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ένα πάγωμα προκειμένου να επανεξεταστεί η επίδραση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα. Αλλά άλλοι, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν για απώλεια δυναμικής που θα μπορούσε με αυτό να δοθεί ένα λάθος μήνυμα στη Μόσχα.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει μια εντύπωση κούρασης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, καθώς έφτασε σε συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να κουραστούμε με την επιβολή κυρώσεων».

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν εάν το επόμενο βήμα τους θα πρέπει να είναι μια κίνηση υψηλού προφίλ, όπως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις να το κάνουν από τη Βαρσοβία και τη Βαλτική.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί της ΕΕ προσπαθούν να καταστήσουν σαφές στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ετοιμάζονται περισσότερες κυρώσεις και ενδέχεται να επιβληθούν ανά πάσα στιγμή.

«Πρέπει να προσβλέπουμε πάντα σε νέες κυρώσεις και να προετοιμάζουμε νέες πιθανές κυρώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γίπε Κοφόντ.

Ποια τα εμπόδια

Το εμπόδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων φαίνεται να είναι ο χρόνος και η αιτία που αυτές να επιβληθούν. Στους κόλπους της ΕΕ επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποθεματικό» κυρώσεων, για την περίπτωση που οι Ρώσοι συνεχίσουν την στρατιωτική τους επιχείρηση στην Ουκρανία, προβαίνοντας μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερες ακρότητες. Η αντίθετη άποψη, ωστόσο, υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι «27» περιμένουν απλώς το κακό να συμβεί -ή, καλύτερα, το ακόμα μεγαλύτερο κακό.

Ενας ακόμα ιδιαίτερα σοβαρός λόγο που θα μπορούσε να φέρει νέες κυρώσεις είναι η χρήση χημικών -ή ακόμη και πυρηνικών- όπλων. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα θα υποστεί νέες κυρώσεις, εάν επιτεθεί με αντισυμβατικά όπλα.

Οπως αναφέρει το Politico ένα άλλο ενδεχόμενο θα ήταν η δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρώσων ή να γίνει μια αμάχων ή επιθέσεις σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Οι ηγέτες θα εξετάσουν ξανά τι άλλο μπορεί να γίνει στον τομέα των κυρώσεων» είπε ο Ζοζεπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, για να προσθέσει: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει επίσημη απόφαση για ένα νέο πακέτο κυρώσεων».

Όσο για τα σενάρια για το τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων… Ισως να ήταν η προσθήκη δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών -Sberbank και Gazprombank- στον κατάλογο των ιδρυμάτων που έχουν απαγορευθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, όπως γράφει το Politico.

Την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου στη Ρωσία έχει ζητήσει η Πολωνία, ενώ άλλες χώρες όπως η Δανία, πιέζουν για αυστηρότερη πρόσβαση των ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Εκείνο που εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο είναι αν το επόμενο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει τον περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου ως πρώτο βήμα για τη στόχευση των ρωσικών εσόδων από την ενέργεια.

«Οι κυρώσεις έχουν να κάνουν με την υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο», είπε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λίπαβσκι όταν ρωτήθηκε για τις ενεργειακές κυρώσεις. «Πρέπει να σκεφτούμε αυτή τη μηχανή χρημάτων».

Άλλες χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε ένα τέτοιο βήμα διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από δεκατρείς οι νεκροί στην Νέα Υόρκη λόγω του πολικού ψύχους - «Οι περισσότεροι υπέστησαν υποθερμία» λέει ο Μαμντάνι
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή κινητοποίησε έναν στόλο 20 οχημάτων με προσωπικό υγείας, όπως και έκτακτα κέντρα θέρμανση
Πεζοί περπατούν σε έναν χιονισμένο δρόμο, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Ο Στάρμερ ζητά την απομάκρυνση του Βρετανού πρώην υπουργού Μάντελσον από τη Βουλή των Λόρδων λόγω της επαφής του με τον Επστάιν
Το 2009 ο Μάντελσον πρότεινε στον Επστάιν να ζητήσει από τον επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan «να απειλήσει λιγάκι» τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας για να μειώσει τον φόρο επί των μπόνους των τραπεζιτών
Peter Mandelson
Αλληλογραφία του Τζέφρι Επστάιν με την Αριάν ντε Ρότσιλντ μετά το δημοψήφισμα για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – «Την έχουν πραγματικά γ@@@@@ι»
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καρατομίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και την Αριάν ντε Ρότσιλντ
A document that was included in the U.S. Department of Justice release of the Jeffrey Epstein files is photographed Sunday, Feb. 1, 2026, shows the report when Epstein was taken into custody on July 6, 2019. 9