Κόσμος

Στα χέρια των Ρώσων κατακτητών η Μαριούπολη – Η έκκληση του δημάρχου της πόλης

Η Μαριούπολη είναι στα χέρια των Ρώσων κατακτητών. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης της Ουκρανίας, απευθύνοντας έκκληση για την εκκένωσή της. 

«Δεν ελέγχουμε τα πάντα« δήλωσε ο Vadym Boichenko, δήμαρχος της Μαριούπολης ζωντανά στην τηλεόραση. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σήμερα είμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο δήμαρχος ζήτησε την ολοκληρωτική εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της πόλης η οποία πριν την ρωσική εισβολή μετρούσε πάνω από 400.000 κατοίκους.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται στην υπό πολιορκία Μαριούπολη σήμερα, μια πόλη που είναι αδύνατον να επιβιώσεις αφού δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και σύνδεση. Είναι πραγματικά τρομακτικό», είπε. 

Μιλώντας στο CNN ο δήμαρχος της πόλης είπε: «Η πιο σημαντική μας αποστολή είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα υπάρχουν 26 λεωφορεία σε αναμονή για να μεταβούν στην Μαριούπολη αλλά δυστυχώς δεν έχουν άδεια να μετακινηθούν. Αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα αλλά η Ρωσία παίζει μαζί μας», είπε.

Σχεδόν 5.000 νεκροί στη Μαριούπολη

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δημάρχου.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως.

Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου). Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
2
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
15
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία