Ελλάδα

Κώστας Παπαζάχος για σεισμούς στη Θήβα: Δεν αποκλείεται να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα

«Φυσικά μας ανησυχούν οι 3.000 σεισμοί που έχουν σημειωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θήβα, γιατί η πόλη έχει ιστορική σεισμικότητα», επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, για τη δραστηριότητα που καταγράφεται στην πόλη τις τελευταίες ημέρες.

«Η συγκεκριμένη σεισμικότητα οφείλεται σε μια κατηγορία ρηγμάτων τα οποία είναι μικρότερα από τα πολύ μεγάλα που προκαλούν σεισμούς μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή», εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας για τη Θήβα και τόνισε ότι «το κακό είναι ότι συμβαίνουν κοντά στην πόλη. Είναι σε μικρή απόσταση και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες», υπενθυμίζοντας τι έγινε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Για την περίπτωση να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα και την ανησυχία που επικρατεί, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι «είναι μικρή η πιθανότητα, χωρίς να αποκλείεται. Όμως, το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Υπάρχει τέτοια δραστηριότητα σε μια πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει ανάλογο κτιριακό δυναμικό».

«Είναι όλα τα συστατικά, τα οποία μας κάνουν να λέμε ξανά στους πολίτες αυτό που λέμε συνέχεια, ότι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά και να προετοιμαζόμαστε για ένα δυσμενές ενδεχόμενο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Κατέληξε τονίζοντας ότι, από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιο μπαράζ σεισμών, θα πρέπει όλοι να πάρουν τα μέτρα τους γιατί το ρήγμα είναι κοντά στην πόλη και ένας ισχυρότερος σεισμός μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
H δράση της εγκληματικής οργάνωσης με πλαστές βεβαιώσεις για Covid – Ο λογιστής, τα 5,7 εκατ. ευρώ, οι 40 εταιρείες και τα 55 ακίνητα
Οι έξι συλληφθέντες και οι έξι συγκατηγορούμενοί τους κατηγορούνται ότι με πλαστές βεβαιώσεις για Covid έπαιρναν χρηματα απο το ελληνικό Δημόσιο για δήθεν κατοικίες και δωμάτια που νοίκιαζαν τον καιρό της πανδημίας.
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες σε βάρος του Δημοσίου
Δύσκολη η κατάσβεση της φωτιάς στη Χίο που καίει σε δύσβατα σημεία - Ηρωική προσπάθεια από πυροσβέστες, εθελοντές και εναέρια μέσα
«Οι πολλές εστίες δείχνουν εμπρησμό», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου - Σοβαρότερα τα μέτωπα σε Άγιο Γεώργιο Συκούση που κινείται προς Αρμόλια - Επιχειρούν 18 εναέρια μέσα
Πυρκαγιά στη Χίο
10
«Έβγαλε μαχαίρι και πήγε να μου το καρφώσει στην κοιλιά» λέει ο 45χρονος στη Θεσσαλονίκη που του επιτέθηκε ο 64χρονος Ισπανός - Η στιγμή της σύλληψης
«Απείλησε και τους αστυνομικούς. Τον αφόπλισαν και όταν άνοιξαν και το αυτοκίνητό του και είδαν μέσα μαχαίρια και σπαθιά»
64χρονος επιχείρησε να μαχαιρώσει 45χρονο σε ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη
2