Κόσμος

Η Σερβία βάζει στον «πάγο» τη Ρωσία και ετοιμάζεται να αγοράσει γαλλικά Rafale

Η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κίνηση που ερμηνεύεται ως ένα σημαντικό βήμα από τή Σερβία να απομακρυνθεί από τον παραδοσιακό στρατιωτικό προμηθευτή, τη Ρωσία.

Η Σερβία, πλέον υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Καταψήφισε τη Ρωσία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Διαπραγματευόμαστε αυτήν την αγορά 12 νέων τζετ εδώ και ένα χρόνο και εξετάζουμε επίσης την αγορά άλλων 12 μεταχειρισμένων (δυτικών) αεροπλάνων από άλλη χώρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Reuters. Δεν διευκρίνισε τον τύπο των μεταχειρισμένων αεροπλάνων.

Ο Μίλαν Καραγκάτσα του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στο Βελιγράδι και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από τη Γαλλία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Σερβία… αποσυνδέεται από τη στρατιωτική τεχνολογία της Ρωσίας… πολιτικά είναι ένα μήνυμα στενότερης προσέγγισης στην ΕΕ».

Η Σερβία και η Dassault Aviation συζήτησαν την αγορά των 12 μαχητικών Dassault Rafale, έγραψε η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune την περασμένη εβδομάδα.

Το 2019 η Σερβία αγόρασε τους γαλλικούς πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και το 2016 απέκτησε ελικόπτερα από την Airbus.

«Έχουμε συμφέρον σε αυτό (την απόκτηση Rafales), αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να πληρώσουμε γι ‘αυτά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας», είπε ο Βούτσιτς χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρώην σοβιετική τεχνολογία. Διαθέτει μαχητικά MiG-29 και πυροβόλα ελικόπτερα MI-35M και η αεράμυνα του αποτελείται κυρίως από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ. Οι χερσαίες δυνάμεις της Σερβίας χρησιμοποιούν επίσης σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το Βελιγράδι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει πρόσθετα αεροσκάφη επίθεσης εδάφους για να αντικαταστήσει αυτά που κατασκευάζονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Υπάρχουν τρεις χώρες… υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εκεί», είπε.

Η Σερβία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που τη βομβάρδισε το 1999 για να διώξει τις σερβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζανίν Πιρό: Η «Δικαστής Τζανίν» από τα τηλεοπτικά στούντιο του Fox News στο γραφείο του εισαγγελέα της Ουάσινγκτον
Τη συνδέει βαθιά φιλιά με τον Τραμπ - Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ απένειμε προεδρική χάρη στον πρώην σύζυγό της που είχε καταδικαστεί για φορολογικά αδικήματα
Τζανίν Πιρό
Ένοχοι οι δύο άντρες που έκοψαν το εμβληματικό δέντρο Sycamore Gap στη Βρετανία το 2023
Η πτώση του δέντρου προκάλεσε φθορά σε τμήμα του Τείχους του Αδριανού, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους πριν από περίπου 2.000 χρόνια και ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Γενική εικόνα του δέντρου Sycamore Gap που κόπηκε, στο Northumberland
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost