Κόσμος

«Ο Πόλεμος του Χειμώνα» – Όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Φινλανδία

Το μακρινό πλέον 1939 η τότε Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να εισβάλλει και να κατακτήσει την Φινλανδία. Εκείνη η εισβολή η οποία τελικά απέτυχε ονομάστηκε «Ο Πόλεμος του Χειμώνα».

Με αφορμή την απόφαση της Φινλανδίας να κατατέσει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πολλοί είναι εκείνοι που θυμούνται την ρωσική εισβολή στην Φινλανδία.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1939, τρεις μήνες αφότου είχε ξεκινήσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, Σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλλαν στο έδαφος της Φινλανδίας.

Ο πόλεμος κράτησε 3,5 μήνες και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή συνθήκης στις 13 Μαρτίου του 1940.

Παρά την στρατιωτική υπεροχή των Σοβιετικών, οι απώλειες που υπέστησαν ήταν μεγάλες. 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Σοβιετικοί ζήτησαν από την Φινλανδία να εκχωρήσει εδάφη της στα σύνορα με την δικαιολογία ότι κάποια σημεία απείχαν από το Λένινγκραντ 32 χιλιόμετρα…

Όταν η Φινλανδία αρνήθηκε οι Σοβιετικοί έκαναν εισβολή. Οι περισσότεροι είχαν την πεποίθηση ότι αυτό ήταν μια πρόφαση και ότι η Σοβιετική Ένωση ήθελε να κατακτήσει όλη την χώρα. 

Όμως η Φινλανδία αντιστάθηκε με τον χειμώνα να είναι ιδιαίτερα βαρύς (-43 βαθμούς).

Η μεγάλη αντίσταση των Φινλανδών κράτησε δυο μήνες. Οι Σοβιετικοί είχαν μεγάλες απώλειες. Αποφάσισαν να ανασυνταχθούν και τον Φεβρουάριο άρχισε να κάμπτεται η αντίσταση των αμυνόμενων.

Η Φινλανδία στην συνθήκη που υπογράφηκε αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 9% των εδαφών της.

Μεγαλύτερος χαμένος όμως ήταν η Σοβιετική Ένωση που είχε όχι μόνο μεγάλες ανθρώπινες απώλειες αλλά και το κύρος της αμαυρώθηκε. 

Οι τραγικές επιδόσεις του διαβόητου Κόκκινου Στρατού έδωσαν άλλο αέρα τότε στον Αδόλφο Χίτλερ ο οποίος πίστεψε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί στην Σοβιετική Ένωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στους δρόμους χιλιάδες κόσμου κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ - Γιγαντώνεται το κίνημα «No Kings»
Πολλοί δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι φοβούνται πως κινδυνεύει η δημοκρατία στις ΗΠΑ, λιγότερο από εννέα μήνες από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία
Διαδηλωτές κατά του Τραμπ στον Λος Αντζελες 5
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία: «Η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμάχων στη Γάζα», προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Εάν η Χαμάς εξαπολύσει αυτήν την επίθεση, θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του λαού της Γάζας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της εκεχειρίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση
Μαχητές της Χαμάς 8