Κόσμος

Ζελένσκι: Μόνο η διπλωματία θα θέσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να λάβει τέλος μόνο με “διπλωματικούς” τρόπους, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έρχονται μια στιγμή που οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε αδιέξοδο.

“Το τέλος (της σύγκρουσης) θα είναι διπλωματικό” είπε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ICTV. Ο πόλεμος “θα είναι πολυαίμακτος, θα έχει μάχες, αλλά θα λάβει οριστικά τέλος μέσω της διπλωματίας”.

“Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα λάβουν αποφασιστικά χώρα. Δεν ξέρω με ποια μορφή: με μεσολαβητές, χωρίς αυτούς, σε έναν διευρυμένο κύκλο, σε προεδρικό επίπεδο”, είπε.

“Υπάρχουν πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε παρά μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Θέλουμε όλα να επανέλθουν” όπως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που “η Ρωσία δεν θέλει”, πρόσθεσε, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών –το θέμα των οποίων μπορεί να αλλάζει “ανάλογα με τη στιγμή της συνάντησης”–, πρέπει να είναι “δίκαια” για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είπε πως θα υπογραφεί από “τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας, χωρίς τη Ρωσία”, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί “μια διμερής συζήτηση με τη Ρωσία”.

Είπε επίσης πως είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν οχυρωθεί στο τεράστιο μεταλλουργικό σύμπλεγμα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, να μην σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.

Τα ρωσικά στρατεύματα “έδωσαν τη δυνατότητα, βρήκαν έναν τρόπο ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βγουν ζωντανοί” από το Αζοφστάλ, σημείωσε. “Το πιο σημαντικό για μένα είναι να σωθούν στον μέγιστο βαθμό άνθρωποι και στρατιωτικοί”.

Στις 17 Μαΐου, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είχε πει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο είναι “σε παύση”, εκτιμώντας πως η Μόσχα δεν επιδεικνύει καμία “κατανόηση” της κατάστασης.

Την επομένη, το Κρεμλίνο είχε κατηγορήσει την Ουκρανία για “πλήρη απουσία βούλησης” να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για να τεθεί τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία.

Πολλές συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών έχουν πραγματοποιηθεί, όμως δεν έχουν αποδώσει κανένα απτό αποτέλεσμα.

Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών –τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι από ρωσικής πλευράς και τον Ντέιβιντ Αραχάμια για την Ουκρανία– ανάγεται στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αφού απέτυχαν να πάρουν τον έλεγχο του Κιέβου και της περιοχής του, τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνουν στο εξής τις προσπάθειές τους σε μια επίθεση εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι μάχες είναι σφοδρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ψάχνοντας βελόνα στα άχυρα»: Το σχέδιο διάσωσης του Αμερικανού πιλότου - Η παραπλάνηση της Τεχεράνης και η μυστική βάση
Πώς οι Αμερικανοί κατάφεραν να μπουν στο έδαφος του Ιράν και να διασώσουν τον πιλότο που αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή - Είναι τραυματίας, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο
Αμερικανοί στρατιώτες 28
Ο Αμερικανός πιλότος κρυβόταν για δυο ημέρες στα ιρανικά βουνά – 9 νεκροί Ιρανοί κατά την επιχείρηση διάσωσης – Φλέγεται η Βηρυτός
Επιδρομή drones προκάλεσε πυρκαγιά σε κτιριακό συγκρότημα στο Σουάιχ του Κουβέιτ, όπου βρίσκεται η έδρα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του εμιράτου
Ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό 13
Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από επίθεση στην Τεχεράνη: Πολλοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράν εξοντώθηκαν
Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν διευκρινίζει τον τόπο ή τον χρόνο του χτυπήματος, ούτε δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιδρομή ή τους στόχους της
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Το 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, η «κόλαση» του Ιράν και οι αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις
Στην 36η μέρα του πολέμου, το Ιράν απορρίπτει το «αδύναμο και νευρικό» τελεσίγραφο του Τραμπ, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις και ο Λίβανος σφυροκοπείται ανελλιπώς
Λίβανος