Κόσμος

ΗΠΑ: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ, έπειτα από μια σύντομη ανάπαυλα τον Απρίλιο και πλέον έφτασε στο υψηλότερο σημείο εδώ και 40 χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 8,6% σε ετήσια βάση, από 8,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Για τον Μάιο, η αύξηση φτάνει το 1%, από 0,3% τον Απρίλιο.

Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε σταθερός τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών αφορά όλους τους τομείς, όμως η στέγαση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή.

Το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,6% μέσα σε έναν χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2005. Όσο για τα τρόφιμα, η αύξηση φτάνει το 10,1% σε ετήσια βάση και είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1981.

Τα ενοίκια, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα καινούρια και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καταγράφουν επίσης υψηλές αυξήσεις, όπως επίσης και το κόστος της περίθαλψης, τα έπιπλα και ο τομέας της ένδυσης-υπόδησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα «και γρηγορότερα» για να ανακόψει τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η προτεραιότητά του.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές για τον αμερικανικό λαό», υποσχέθηκε, καλώντας επίσης το Κογκρέσο να υιοθετήσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο που θα εμποδίζει τους θαλάσσιους μεταφορείς να φουσκώνουν τις τιμές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός και έξι τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν στην Πενσιλβάνια
Το περιστατικό στο πρώτο ιστορικά Μαύρο πανεπιστήμιο έγινε μία ημέρα αφότου πέντε άτομα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, επίσης Μαύρο πανεπιστήμιο
πανεπιστήμιο
Στην «αντεπίθεση» η Βενεζουέλα: Ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια μετά τις απειλές Τραμπ για χερσαίες επιχειρήσεις
«Διεξάγουμε άσκηση υπεράσπισης των ακτών για να προστατευτούμε όχι μόνο από στρατιωτικές απειλές αλλά και από τη διακίνηση ναρκωτικών, τις τρομοκρατικές απειλές και τις μυστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας
Στρατός