Κόσμος

Καμπότζη: Σαλάχι βάρους 300 κιλών πιάστηκε σε ποταμό – Το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στον κόσμο

Ένα σαλάχι που ζύγιζε 300 κιλά, το μεγαλύτερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, έπιασαν χωρικοί στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη.  

Το θηλυκό σαλάχι, που οι χωρικοί βάφτισαν «μποραμί» (δηλαδή «πανσέληνος» στη γλώσσα Χμερ, λόγω του στρογγυλού σχήματός του) είχε μήκος τέσσερα μέτρα και χρειάστηκαν δώδεκα άνδρες για να το βγάλουν στην ακτή. Οι επιστήμονες του πέρασαν έναν πομπό, για να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του και στη συνέχεια το άφησαν ελεύθερο στον ποταμό.

«Είναι συναρπαστική είδηση επειδή ήταν το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο», είπε ο βιολόγος Ζεμπ Χόγκαν, ο πρώην παρουσιαστής της σειράς ντοκιμαντέρ Monster Fish (Ψάρια-Τέρατα) στο National Geographic, ο οποίος σήμερα ασχολείται με ένα πρόγραμμα διάσωσης της χλωρίδας και της πανίδας του Μεκόνγκ.

The world's biggest freshwater fish, a giant stingray, that weighs 661 pounds (300 kilograms) is pictured with International scientists, Cambodian fisheries officials and villagers at Koh Preah island in the Mekong River south of Stung Treng province, Cambodia June 14, 2022. Picture taken with a drone on June 14, 2022. Chhut Chheana
 

Η Μποραμί, που πιάστηκε στα δίχτυα την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά του Κο Πρέα, ενός νησιού στον βορρά του Μεκόνγκ, πήρε το ρεκόρ από το γιγαντιαίο γατόψαρο, βάρους 293 κιλών, που είχε πιαστεί στη βόρεια Ταϊλάνδη το 2005.

salaxi

Ο ποταμός Μεκόνγκ έχει τεράστια ποικιλία ψαριών –είναι τρίτος στον κόσμο– αν και η υπεραλιεία, η ρύπανση και η εναπόθεση ιζημάτων έχει οδηγήσει στη μείωση των αποθεμάτων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφίες Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU)
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1