Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ – Σεούλ και Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για έβδομη πυρηνική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο πυραύλους Κρουζ, βάζοντας τέλος στον ένα μήνα ηρεμίας έπειτα από τη σειρά δοκιμών όπλων στην οποία προχώρησε νωρίτερα φέτος η Πιονγκγιάνγκ, ο αριθμός των οποίων έσπασε ρεκόρ.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας από τον Οντσόν, στην επαρχία Νότια Πιονγκάν», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. «Οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές αρχές αναλύουν λεπτομέρειες όπως η απόσταση της πτήσης», πρόσθεσε.

Η Βόρεια Κορέα είχε να δοκιμάσει τέτοιους πυραύλους από τον Ιανουάριο, διευκρίνισε το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η ανάπτυξη αυτού του είδους όπλων δεν είναι πάντως απαγορευμένη δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιβάλει σειρά αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα σε αντίδραση στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων από την κυβέρνησή της.

Η πιο πρόσφατη οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ είχε γίνει τη 10η Ιουλίου. Επρόκειτο για σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε από τον Ιανουάριο σε σειρά δοκιμών όπλων, ορισμένες από τις οποίες παραβίασαν τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, ιδίως αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, για πρώτη φορά από το 2017.

Σεούλ και Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να διεξαγάγει σύντομα την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Στην αρχή της εβδομάδας, άρχισαν προκαταρκτικά κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Οι ασκήσεις αυτές εξοργίζουν τη Βόρεια Κορέα, που τις θεωρεί πρόβα εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο - «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο»
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης 12
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1