Κόσμος

Ευλογιά των πιθήκων: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη – Aυξάνονται στην Αμερική

Μείωση στα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, κατά 21% την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα (25.08.2022) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κυρίως επειδή καταγράφεται μια επιβράδυνση της επιδημίας στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, δεν καθησυχάζουν ωστόσο τον Οργανισμό γιατί την ίδια ώρα παρατηρείται επιτάχυνση της επιδημίας στην αμερικανική ήπειρο.

«Στην αρχή της επιδημίας, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονταν στην Ευρώπη και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος στην Αμερική. Αυτή η κατάσταση έχει αντιστραφεί: το 40% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη και το 60% στην Αμερική», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ιδίως στη Λατινική Αμερική, τα ανεπαρκή υγειονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια, πυροδοτούν την επιδημία», επισήμανε.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 44.464 κρούσματα και 13 από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα τους, το Ιράν και η Ινδονησία.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, όπου τα επαρκή υγειονομικά μέτρα, η αλλαγή συμπεριφοράς και ο εμβολιασμός συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η Bavarian Nordic, η δανέζικη εταιρεία που παρασκευάζει το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ΠΟΥ για να διευκολύνει τη διανομή του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. «Ευχαριστούμε την Bavarian Nordic για αυτήν τη συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην αναχαίτιση της επιδημίας στην περιοχή», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 3
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς 2
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 1