Κόσμος

Βέλγιο: Η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, στην επιτροπή PEGAS του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της επιτροπής PEGAS του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις ακροάσεις Ελλήνων δημοσιογράφων και αξιωματούχων.

Η PEGAS, η Επιτροπή του ΕΚ που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού από κυβερνήσεις της ΕΕ, κάλεσε σε ακρόαση το δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη, που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη που επίσης έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του και τη δημοσιογράφο Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία διερευνά την υπόθεση. Οι τρεις δημοσιογράφοι κατέθεσαν για πάνω από μιάμιση ώρα, απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της επιτροπής PEGA.

Ο Θανάσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης υποστήριξαν ότι το δημοσιογραφικό τους έργο οδήγησε στη στοχοποίησή τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Ο κ. Κουκάκης σημείωσε ότι η παρακολούθησή του δεν θα είχε τεθεί στο σωστό πλαίσιο χωρίς την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών, με τους οποίους αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνο του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη είχε τεθεί επίσης στο στόχαστρο. «Έχετε ένα πρόσθετο λόγο να διερευνήσετε αυτή την υπόθεση», είπε ο Θ. Κουκάκης απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. «’Οταν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, τον άκουγε να μιλάει και μαζί σας», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο Θ. Κουκάκης έθιξε την αδυναμία του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ να ελέγχει συστήματα spyware. “Τo νομοθετικό πλαίσιο της Eυρώπης τρέχει με ταχύτητες kilobyte όταν το spyware είναι τεχνολογίας 5G. Είμαστε ανοχύρωτοι σε όλες τις χώρες», ανέφερε ο Έλληνας δημοσιογράφος. 

Από την πλευρά του, ο Σ. Μαλιχούδης σημείωσε ότι κατά την περίοδο της παρακολούθησής του, είχε ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για προσφυγικά θέματα, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με δημοσιογράφους σε άλλες χώρες.

Η Ελίζα Τριανταφύλλου μίλησε για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα. Η κα Τριανταφύλλου διαπίστωσε ότι οι επίσημες έρευνες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής φαίνεται να προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι έρευνες για διαρροές στα μέσα ενημέρωσης πολύ ταχύτερα. Υποστήριξε ότι απαιτούνται αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας παροχής κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Οι ευρωβουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα των αδειών εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης οι ευρωβουλευτές συνομίλησαν με τον γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιο Στάβερη, με τον γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή και με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος μίλησε για τον εποπτικό ρόλο της Αρχής και τους νομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει, όσον αφορά τις εισαγγελικές διώξεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «τα έψαλλε» άσχημα στον γερουσιαστή Κρουζ, μετά από σφοδρή κριτική για τους δασμούς – «Άντε γα@@@ Τεντ»
Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι λόγω της ακρίβειας «θα γίνει σφαγή» στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του προέδρου
Ο Ted Cruz, γερουσιαστής τους Τέξας, μιλάει στον Donald Trump
Η Σουηδία επιτρέπει την φυλάκιση ανηλίκων από την ηλικία των 13 ετών – «Ισχύει για φόνους, βιασμούς, οπλοκατοχή και βομβιστικές επιθέσεις»
Η Σουηδία δίνει μάχη εδώ και 10 χρόνια προκειμένου να σταματήσει η βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, που οφείλεται σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών
Αστυνομία της Σουηδίας
Η Τουρκία «θωρακίζει» τα Κατεχόμενα με συστήματα αεράμυνας του «Ατσάλινου Θόλου» - Αναχαιτίζουν drones έως και αεροσκάφη
Το τουρκικό σύστημα αεράμυνας HISAR επίσης προστατεύει στρατιωτικές βάσεις, ραντάρ, λιμάνια, αεροδρόμια και τμήματα της ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος
Πύραυλοι όπως ο Hisar που χρησιμοποιούνται για τον τουρκικό «Ατσάλινο Θόλο»