Κόσμος

Κρεμλίνο: Αιχμές για την επίσκεψη Πελόζι στην Αρμενία – «Παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»

Αιχμές για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Αρμενία, άφησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους δημοσιογράφους. 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Αρμενία αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια χωρίς προηγούμενο ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ για τη χώρα, η οποία έχει εμπλακεί για πάνω από τρεις δεκαετίες σε σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Πελόζι έπλεξε το εγκώμιο της δημοκρατίας στην Αρμενία και επέκρινε τις “παράνομες” όπως τις αποκάλεσε επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι.

Όπως τόνισε ο Πεσκόφ, οι “ηχηρές ανακοινώσεις” από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις αιτίες της συνοριακής διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

“Οτιδήποτε… γίνεται με μια αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων, στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα, όλα αυτά μπορεί να είναι καλοδεχούμενα. Μπορούν τέτοιες προβεβλημένες ενέργειες και δηλώσεις να συμβάλουν πραγματικά στην εξομάλυνση της κατάστασης; Ας περιμένουμε να δούμε”.

Η συμφωνία με το Ιράν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως παραμένουν κάποια ανεπίλυτα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ρωσία, που γίνεται όλο και περισσότερο στενός σύμμαχος της Τεχεράνης, ήταν μία από τις χώρες που υπέγραψαν την αρχική πυρηνική συμφωνία του 2015, μαζί με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ουκρανία λαμβάνει “κυρίαρχες θέσεις” σε πολλά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βουδαπέστη και στις Βρυξέλλες για μια χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις που έχουν σχέση με την Ουγγαρία, αφού η Επιτροπή της ΕΕ συνέστησε το Σαββατοκύριακο την αναστολή ενός μέρους της χρηματοδότησης προς τη Βουδαπέστη λόγω της διαφθοράς στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλαλούμ στο Ιράν με τα πυρηνικά: Ο Χαμενεΐ επιμένει πως νίκησε τον Τραμπ – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ - Αντιδρά Γαλλία και Γερμανία - Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις Ιράν και ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης
Πυρηνική εγκατάσταση Φορντό - Ιράν 6
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη