Κόσμος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Πρώτος του στόχος οι εκλογές, όχι η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως πρωταρχικό στόχο να κερδίσει τις εκλογές του 2023, όχι να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία, υποστηρίζει ο Γάλλος καθηγητής Οθωμανικής ιστορίας, Ολιβιέ Μπουκέ, συγκρίνοντας τη στάση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν να ακολουθεί μια πολιτική αντιδυτικής νέο-οθωμανικής επέκτασης, αλλά ας μην υπερεκτιμούμε τη σημασία που δίνει στη διεθνή πολιτική, καθώς μεταξύ της εθνικής εορτής της 29ης Οκτωβρίου 2022 και του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 2023, σκέφτεται και ενεργεί βάσει των προγραμματισμένων για την άνοιξη του 2023 προεδρικών εκλογών», τονίζει ο Ολιβιέ Μπουκέ.

Συγκρίνοντας την δράση του Ερντογάν με αυτή του Πούτιν, ο Ολιβιέ Μπουκέ τονίζει σε ανάλυση του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde ότι ο Τούρκος πρόεδρος περισσότερο από την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας θέλει να κερδίσει τις εκλογές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν πολλαπλασιαστεί, η ανάπτυξη είναι μόνο μια ανάμνηση και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Τουρκία μειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια από 12.600 δολάρια σε 7.500 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο καθηγητής επισημαίνει, επίσης, ότι στις ομιλίες του Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους η διεθνής πολιτική έρχεται μετά «τη λιτανεία» των αριθμών των κοινωνικών κατοικιών, την κατασκευή υποδομών και το άνοιγμα νοσοκομειακών κλινών.

«Προετοιμάζει το τουρκικό έθνος για πόλεμο, χωρίς απαραίτητα να διακινδυνεύει να γίνει. Πρόκειται για υποβολή της τουρκικής ιστορίας σε μια ανάμνηση αγανάκτησης», εκτιμά ο Γάλλος καθηγητής, υπενθυμίζοντας την επισήμανση ενός Τούρκου καθηγητή Ιστορίας, του Εντέμ Ελντέν, ότι «η Τουρκία είναι άρρωστη με την ιστορία, μέσω των μύθων και των επινοήσεών της, αλλά κυρίως λόγω των φόβων της, των συμπλεγμάτων της, των σιωπών της, των ταμπού της και των αρνήσεων της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κατάμεστη η πλατεία Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την αγιοποίηση του 15χρονου «influencer του Θεού», Κάρλο Ακούτι
«Μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή, να τη σπαταλάμε εκτός πλάνου Θεού - Αυτοί οι νέοι που αγιοποιούνται σήμερα έκαναν θαύματα και αριστουργήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους», λέει ο Πάπας Λέων
Ένας πιστός κρατά ψηλά ένα έργο τέχνης την ημέρα που ο Πάπας Λέων XIV τελεί την Ιερή Λειτουργία για την αγιοποίηση των Carlo Acutis και Pier Giorgio Frassati, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό
1
Η έκθεση για το δυστύχημα με το τελεφερίκ στη Λισαβόνα - Οι ενέργειες του χειριστή φρένου και το προβλημα στο καλώδιο
«Ο χειριστής του φρένου της καμπίνας εφάρμοσε άμεσα το φρένο πεπιεσμένου αέρα, αλλά και το χειρόφρενο, σε μία προσπάθεια να σταματήσει άμεσα την κίνηση του τελεφερίκ», αναφέρει η έκθεση
Το κατεστραμμένο τελεφερικ Gloria στη Λισαβόνα
Ο Μέρκιουρι Ψιλάκης προσπάθησε να σώσει τους φίλους του από τον καρχαρία – Θρήνος για τον θάνατο του ομογενή στο Σίδνεϊ
Ο ομογενής εντόπισε τον καρχαρία νωρίς, ενημέρωσε τους άλλους σέρφερ να ενωθούν σχηματίζοντας κύκλο ασφαλείας και να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην ακτή με ασφάλεια
Ο Μέρκιουρι Ψιλάκης