Κόσμος

Ένοπλοι στην Νιγηρία απήγαγαν 39 παιδιά που εργάζονταν σε αγρόκτημα

Ομάδα κακοποιών απήγαγε τουλάχιστον 39 παιδιά που εργάζονταν σε αγρόκτημα στη βορειοδυτική Νιγηρία προκειμένου να αποσπάσει λύτρα. Μόνο δυο από τα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ ένα αφέθηκε ελεύθερο επειδή ήταν άρρωστο.

Η απαγωγή έγινε την περασμένη Κυριακή (30.10.2022), όταν δεκάδες ένοπλοι (bandits), κινούμενοι με μοτοσικλέτες, εισέβαλαν στο αγρόκτημα, έξω από το χωριό Μαϊρούα, στην πολιτεία Κατσίνα της Νιγηρίας, και άρπαξαν τα παιδιά. Αξιωματούχος στην περιφέρεια είπε οι περισσότεροι ενήλικοι εργάτες, δεδομένου πως «μπορούσαν να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα», κατάφεραν να ξεφύγουν, «όμως 39 παιδιά, που δεν μπόρεσαν να τους ξεφύγουν, αιχμαλωτίστηκαν» από τους κακοποιούς, είπε πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Βαριά οπλισμένες συμμορίες, στις οποίες οι αρχές αναφέρονται γενικά χρησιμοποιώντας τον όρο bandits («κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»), κατατρομοκρατούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία τους κατοίκους στην κεντρική και στη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Οι επιθέσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Γενικά, οι όμηροι αφήνονται ελεύθεροι από τους κακοποιούς αφού λάβουν λύτρα. Οι συμμορίες αυτές δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς κυρίως στο αχανές δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται σε τμήματα των πολιτειών Ζαμφαρά, Νίγηρας, Κατσίνα και Καντούνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρελθόν ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος είχε κλείσει συμφωνία με κακοποιούς, προκειμένου να μπορεί να γίνεται ομαλά η συγκομιδή με αντάλλαγμα την καταβολή χρημάτων, εν είδει «προστασίας» από τις συμμορίες (bandits). «Όμως οι bandits δεν έλαβαν τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί. Προφανώς οι κακοποιοί ήταν έξαλλοι που ξανάρχισε η δραστηριότητα στο αγρόκτημα χωρίς να έχουν πληρωθεί το ποσό που τους είχαν υποσχεθεί» σημείωσε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Οι κακοποιοί, σύμφωνα με αυτοδιοικητικό αξιωματούχο, απαιτούν 30 εκατ. νάιρα (σχεδόν 68.500 δολάρια ΗΠΑ) για λύτρα.

«Οι bandits εισέβαλαν στο αγρόκτημα στο Μαϊρούα και πήραν ομήρους ανήλικους που δούλευαν», συνόψισε ο Γκάμπο Ίσα, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Κατσίνα. Αστυνομικοί «έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή» για να «διασώσουν τους ομήρους και να συλλάβουν τους εγκληματίες», πρόσθεσε ο κ. Ίσα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κάτοικος της περιοχής είπε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που απήχθησαν είναι «κορίτσια κάτω των 14 ετών». Δυο από τα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν, ακόμη ένα αφέθηκε ελεύθερο επειδή ήταν άρρωστο.

Η απασχόληση ανήλικων παιδιών σε αγροκτήματα είναι συνηθισμένη σε πολιτείες της βόρειας Νιγηρίας, όπου καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί παιδιών που δεν πάνε σχολείο, σύμφωνα με την UNESCO.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, που οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του, δέχεται οξύτατες επικρίσεις για τη γενίκευση της ανασφάλειας στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα. Ο κ. Μπουχάρι ως εκ του Συντάγματος δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες.

Πέραν της δράσης των bandits, η Νιγηρία είναι επίσης αντιμέτωπη με τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων στο βορειοανατολικό της τμήμα κι αυτονομιστών στο νοτιοανατολικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Το Κίεβο ενισχύει τα στρατεύματά του στο Ποκρόφσκ – Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περικυκλώσει την στρατηγική πόλη
Καθώς οι μάχες εντείνονται στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο Ποκρόφσκ, ενώ το Κίεβο διαψεύδει κάθε περικύκλωση και ανακοινώνει την αποστολή ενισχύσεων στο μέτωπο του Ντονμπάς
Ουκρανοί στρατιώτες στο Ποκρόβσκ
Ανησυχία στο Βέλγιο λόγω drones πάνω από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στρατιωτικές βάσεις – Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Έκλεισαν τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Λιέγης το βράδυ της Τρίτης (04.11.2025) - Περίπου 500 έως 1.000 επιβάτες διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο -
Brussels Airport
The Economist: Η μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια – Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ
Οι Δημοκρατικοί ενισχύθηκαν σημαντικά στις τοπικές εκλογές σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια, επιφέροντας ένα συμβολικό πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ
Υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης για το Δημοκρατικό Κόμμα Ζοράν Μαμντάνι