Κόσμος

Η Ουκρανία μόνο για τα σιτηρά δεσμεύτηκε απέναντι στην Ρωσία, δηλώνει το Κίεβο

Η Ουκρανία ξεκαθάρισε σήμερα (03.11.2022) ότι δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις απέναντι στη Ρωσία που να ξεπερνούν τους όρους της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο προκειμένου να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στην υπο την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνία το Σάββατο, ύστερα από επίθεση, όπως ισχυρίστηκε, σε πλοία από τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Χθες, Τετάρτη (02.11.2022), η Μόσχα επέστρεψε στη συμφωνία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε εγγυήσεις από τη Ουκρανία ότι ο διάδρομος των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της.

Σε ανακοίνωση στο Facebook, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την επιστροφή της στη συμφωνία, που στόχο έχει να αποκατασταθούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί ύστερα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το κράτος μας δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις που να πηγαίνουν πέρα από αυτές που ήδη υφίστανται στη συμφωνία για τα σιτηρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Θυμηθείτε ότι εντός αυτής της συμφωνίας (τον Ιούλιο) οι πλευρές δεσμεύθηκαν να εγγυώνται ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον λειτουργίας για τον διάδρομο των σιτηρών. Η Ουκρανία ποτέ δεν έθεσε σε κίνδυνο ένα δρομολόγιο με σιτηρά».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουκρανία συμμορφώνεται ξεκάθαρα με τους όρους της συμφωνίας.

«Η Ουκρανία δεν χρησιμοποίησε και δεν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο των σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο μακελάρης του Μανχάταν είχε σημείωμα αυτοκτονίας στην τσέπη του - Έπασχε από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια
«Δεν μπορείς να τα βάλεις με το NFL, θα σε λιώσουν» - Στο σημείωμα, ζητούσε επίσης να μελετήσουν τον εγκέφαλό του - Υπάλληλοι έφραξαν με καναπέδες και γραφεία την πόρτα για να σωθούν
Ο 27χρονος πιστολέρο που σκόρπισε τον θάνατο σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης 7
Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ουκρανία λίγο μετά τη νέα διορία Τραμπ στον Πούτιν: 20 νεκροί από ρωσικά πλήγματα τη νύχτα
Τουλάχιστον 20 νεκροί και άλλοι 43 τραυματίες σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ - Ένας νεκρός σε ουκρανική επιδρομή drones στο Ροστόφ - Πυρκαγιά σε σιδηροδρομικό σταθμό
Κίεβο