Κόσμος

Λιβύη: Πιλότος του Χαλίφα Χάφταρ απελευθερώθηκε στα πλαίσια ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Τρίπολη

Οι αρχές της Τρίπολης άφησαν ελεύθερο πιλότο των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, έπειτα από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Λιβύης, ο πιλότος απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στον Χάφταρ και στην κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο χειριστής, που αιχμαλωτίστηκε το 2019, εν μέσω της εφόδου των δυνάμεών του που διέταξε ο στρατάρχης Χάφταρ με σκοπό να καταληφθεί η Τρίπολη, ανταλλάχθηκε με περίπου δεκαπέντε αιχμαλώτους της άλλης πλευράς, κατά πληροφορίες λιβυκών μέσων ενημέρωσης, που επικαλέστηκαν κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές.

Η ανταλλαγή έγινε στην Ας Σουάριφ, μικρή κοινότητα στην περιφέρεια Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, ζώνη που ελέγχουν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Το χρονικό

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, πόλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις και ξένους μισθοφόρους να διεκδικούν εξουσία, με φόντο τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων.

Ο στρατάρχης Χάφταρ εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 ευρείας κλίμακας επιχείρηση, χωρίς επιτυχία, με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη, τη λιβυκή πρωτεύουσα και έδρα της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Η επίθεση τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2019, στρατεύματα που ορκίζονταν πίστη στην κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωναν πως κατέρριψαν μαχητικό/βομβαρδιστικό με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας MiG-23 των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ νότια από τη Ζαουίγια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) κι αιχμαλώτισαν τον χειριστή του.

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ επιβεβαίωσαν την απώλεια του MiG-23, αλλά την απέδωσαν σε «τεχνική βλάβη». Αναγνώρισαν πως ο πιλότος, που έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος του μαχητικού, έπεσε στα χέρια των αντιπάλων τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 3
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς 2
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 1