Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιστρέφουν φέτος στην Ελλάδα» γράφουν οι Sunday Times – «Θα στεγαστούν στο Μουσείο Ακρόπολης»

Τον δρόμο για την Ελλάδα θα πάρουν μέσα στο 2023 τα γλυπτά του Παρθενώνα. Τον επαναπατρισμό των μαρμάρων προαναγγέλλει δημοσίευμα των βρετανικών Sunday Times, που κάνει λόγιο για συμφωνία «win-win» της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Όπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Sunday Times, τα γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να στεγαστούν σε ένα «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ελληνο-βρετανική συμφωνία «win-win», για την οποία μιλά η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Βρετανίας, προβλέπει την επιστροφή των μαρμάρων πριν από το τέλος του χρόνου.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στους Sunday Times ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των ηλικίας 2.500 ετών αρχαιοτήτων παραμένουν αμετακίνητες. Παράλληλα πρόκρινε την ιδέα για ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

GLYPTA MARBLES  REUTERS

Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, εμπόριο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

GLYPTA MARBLES  REUTERS

Πριν πάντως από τον επόμενο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στον πρώην υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο πλευρές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Το δημοσίευμα των Times:

https://twitter.com/thetimes/status/1617447520891805698?s=20&t=P2hfpgOrPyAAZzZ4EWb6aQ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στην τουρκική βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού – Μπουνιές και κλωτσιές ανάμεσα σε βουλευτές
Η ένταση ξεκίνησε έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή Προύσας του κυβερνώντος κόμματος, Μουσταφά Βαράνκ, και τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, Γκιοκάν Γκιουνάιντιν
Τουρκική Βουλή
Ο Γκίντεον Σάαρ καλεί τους Εβραίους να εγκατασταθούν στο Ισραήλ για να γλυτώσουν από τον αντισημιτισμό στη Δύση
Σύμφωνα με τον «νόμο της επιστροφής» του 1950, κάθε Εβραίος, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στον κόσμο, έχει το δικαίωμα να επιστρέψει και να αποκτήσει την ισραηλινή υπηκοότητα.
Ισραήλ