Κόσμος

Πτέραρχος προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025

Αμερικανός πτέραρχος προειδοποίησε πως θεωρεί πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025, πιθανότατα για την Ταϊβάν, καλώντας τους άνδρες του να είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη τη χρονιά αυτή.

«Ελπίζω πως κάνω λάθος. Το ένστικτό μου μού λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025», έγραψε ο Μάικλ Μίνιχαν, πτέραρχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε εσωτερικό υπόμνημα, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, θα διαθέτει «την ομάδα, το κίνητρο και την ευκαιρία» το 2025, κρίνει ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, προβλέποντας πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024 στη νήσο θα δώσουν στον κινέζο ηγέτη «λόγο» να αναλάβει δράση.

Οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ θα προσφέρουν εξάλλου στο Πεκίνο μια Αμερική με «αποσπασμένη προσοχή», θεωρεί επίσης.

Στο υπόμνημά του, καλεί τους άνδρες του να εκπαιδευτούν για μάχη, μεταξύ άλλων στη σκοποβολή: «Σημαδέψτε στο κεφάλι», νουθετεί ο πτέραρχος.

Τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου, σε αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο η Νάνσι Πελόσι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που μένει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949.

Βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον, που προσφέρει στην Ταϊβάν στρατιωτική βοήθεια εδώ και δεκαετίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε πολυσύχναστο κατάστημα παιχνιδιών στη Μόσχα - Εκκενώθηκε το κτίριο
Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της κυριότερης διαδόχου της σοβιετικής KGB
Πυροσβεστικά
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο