Κόσμος

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη

Ένας μεγάλος διαστημικός βράχος, ο αστεροειδής «2005 ΥΥ128», διαμέτρου 580 έως 1.300 μέτρων, θα περάσει απόψε (15.02.2023) από τον πλανήτη Γη. Εκτιμάται ότι πρόκειται για την κοντινότερη προσέγγιση του εδώ και τέσσερις αιώνες. 

Ο αστεροειδής, σύμφωνα με το Space.com, θα περάσει στις 02:46 της Πέμπτης από τον πλανήτη μας – τον πλανήτη Γη – σε απόσταση ασφαλείας, σε απόσταση ασφαλείας 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 12 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. 

Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το 2005 από Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι κατά τα τελευταία 17 χρόνια έχουν μελετήσει την τροχιά του με υψηλή ακρίβεια, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθός του. Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, χαρακτηρισμός που δίνεται σε διαστημικούς βράχους τουλάχιστον 140 μέτρων που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 0,05 αστρονομικών μονάδων (μια τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή περίπου 150 εκατ. χλμ.).

Δείτε εδώ LIVE:

Η αμερικανική (NASA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι έχουν ανιχνεύσει τουλάχιστον το 95% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατ. χλμ. Μέχρι σήμερα κανένας δεν συνιστά απειλή για το προβλέψιμο μέλλον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τροχιών τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ