Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Οι ασθένειες είναι η νέα απειλή για τους σεισμόπληκτους

Το σπίτι του Μοχάμεντ Εμίν καταστράφηκε πριν από μία και πλέον εβδομάδα στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία – ο ίδιος συνεχίζει να κείτεται νεκρός, καλυμμένος από τη σκόνη.

Όπως αναρίθμητα άλλα θύματα της καταστροφής που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ δεν έχει ακόμα καθαριστεί –λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού που σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Δεν έχουμε καταφέρει να ξεπλυθούμε μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Εμίν, ένας 21χρονος φοιτητής γραφιστικής, ενώ μετέφερε αντιγριπικά φάρμακα από την κλινική ενός ανοικτού σταδίου που χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας για εκτοπισμένους στην πόλη Καχραμανμαράς.

Με μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής στην περιοχή να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό μετά τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, οι τουρκικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο του να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων άστεγοι, δεν θα προσβληθούν από ασθένειες.

Ο Ακίν Χατζίογλου, γιατρός στην κλινική, δήλωσε ότι 15-30 γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μονάδα, τη μοναδική αυτού του είδους στον καταυλισμό αυτό, που εξυπηρετεί έως και 10.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσφέρουν εμβόλια τετάνου στους κατοίκους που τα ζητούν και διανέμουν πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν, αποσμητικά, σερβιέτες και υγρομάντηλα, δήλωσε ο Χατζίογκλου.

Ωστόσο ο Εμίν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ντους στον καταυλισμό ή κοντά σε αυτόν και οι έξι τουαλέτες του σταδίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ο Αρίφ Κιριτζί, 42 ετών, έχει βρει καταφύγιο στο ίδιο στάδιο από τότε που, σκάβοντας στα χαλάσματα, κατάφερε να βγει ο ίδιος και να απεγκλωβίσει τη μητέρα του από τα ερείπια του σπιτιού τους την ημέρα του σεισμού. Δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει να κάνει ντους ούτε, όπως πολλοί άλλοι στον καταυλισμό με τους οποίους συνομίλησε το Reuters, να αλλάξει ρούχα.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), ακόμα νοτιότερα προς τα συριακά σύνορα, μπορεί να δει κανείς περισσότερες χημικές τουαλέτες συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι λένε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες.

Ο Μπατίρ Μπερντικλιτσέφ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, δήλωσε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδρογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών».

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ενισχύσει την παρακολούθηση υδρογενών ασθενειών, της εποχικής γρίπης και της COVID-19 μεταξύ των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι επιτίθεται στον Πούτιν που εξακολουθεί να βομβαρδίζει
«Τα σήματα που στέλνει η Ρωσία» υποδηλώνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει μία διμερή συνάντηση, λέει ο Ζελένσκι - Οι όροι του Πούτιν για επίτευξη ειρήνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ
2
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία