Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: 6 οι νεκροί από τις νέες δονήσεις – Ζημιές σε κρίσιμες υποδομές που γλύτωσαν στα 7,8 Ρίχτερ

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του νέου σεισμού 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη Δευτέρα (21.02.2023) Τουρκία και Συρία, με επίκεντρο περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, και ακολουθήθηκε από έναν 5,8 Ρίχτερ.

Πρόκειται για ακόμα έναν ισχυρό σεισμό μετά από αυτούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν Τουρκία και Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 47.000 ανθρώπων.

Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο κοντά στην Αντιόχεια και έγινε αισθητός στη Συρία, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο. Το εστιακό της βάθος εκτιμήθηκε πως ήταν 10 χιλιόμετρα από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το CNN TUrk μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρινόταν σωστικό συνεργείο καθώς προσπαθούσε χρησιμοποιώντας σκάλα να μπει σε κτίριο όπου παγιδεύτηκε κόσμος. Ανέφερε πως ο σεισμός έγινε καθώς άνθρωποι είχαν μπει στα σπίτια τους, που υπέστησαν καταστροφές στον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, για να βρουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί δείχνουν τη στιγμή του νέου σεισμού, που ακολουθήθηκε από ακόμα έναν 5,8 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είπε πως άλλοι 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν,οι 18 σοβαρά, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στα Άδανα και στη Ντορτιόλ.

Ζημιές και σε δομές υγείας που γλύτωσαν από τα 7,8 Ρίχτερ

Ασθενείς απομακρύνθηκαν από ορισμένες δομές υγείας που παρέμεναν σε λειτουργία μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου επειδή ο νέος σεισμός προκάλεσε ρωγμές.

Στη Σαμαντάγ, όπου η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ανέφερε πως έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος στον χθεσινό σεισμό, κάτοικοι ανέφεραν πως κατέρρευσαν κι άλλα κτίρια, όμως οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον κύριο σεισμό. Βουνά συντριμμιών και πεταμένα έπιπλα γεμίζουν τους σκοτεινούς, άδειους δρόμους.

Μια κάτοικος είπε πως βρισκόταν μέσα σε σκηνή, σε πάρκο στο κέντρο της Αντιόχειας, όταν η γη άρχισε να τρέμει ξανά.

«Νόμιζα πως θα άνοιγε η γη κάτω από τα πόδια μου», δήλωσε χθες με τον εφτάχρονο γιο της στην αγκαλιά, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία πως η Ουάσιγκτον θα της προσφέρει βοήθεια «για όσο χρειαστεί», καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σταδιακά τερματίζονταν και η προσοχή των αρχών μεταφέρεται στην στέγαση των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφερθεί στην Τουρκία έφθασε τα 185 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της AFAD, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου μόνο στην Τουρκία έχει φθάσει τους 41.156 νεκρούς και εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. 385.000 διαμερίσματα και κατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και πολλοί πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε χθες ότι οι εργασίες για την οικοδόμηση περίπου 200.000 διαμερισμάτων σε 11 σεισμοπαθείς επαρχίες θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που επέζησαν είναι κάπου 356.000 έγκυες, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ανέφερε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), αρμόδιο για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Ο αριθμός περιλαμβάνει 226.000 γυναίκες στην Τουρκία και άλλες 130.000 στη Συρία, περίπου 38.800 από τις οποίες αναμένεται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα. Πολλές από αυτές βρίσκονται σε καταυλισμούς, εκτεθειμένες στο κρύο, ενώ δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τροφή και καθαρό νερό.

A view of emergency service workers next to a building that collapsed after an earthquake in Samandagi in Hatay province, Turkey, February 20, 2023.  REUTERS

Χάος και στην Συρία

Στη Συρία, χώρα ήδη αντιμέτωπη με τεράστιες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε το 2011, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, έφθασαν τους 4.525, σύμφωνα με δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών. Η περιοχή ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από αντάρτες και τζιχαντιστές, που πολεμούν εναντίον του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που περιπλέκει τις επιχειρήσεις αρωγής.

Σύμφωνα με τη Δαμασκό, άλλοι 1.414 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έκανε γνωστό χθες πως οχηματοπομπή 14 φορτηγών της μπήκε στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ασκεί πίεση στη Δαμασκό να επιτρέψει να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση σε αυτές που ελέγχουν οι αντάρτες. Ως χθες το πρωί, είχαν φθάσει στη Συρία μέσω δυο συνοριακών διελεύσεων 197 φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Rescuers carry a dead body, in the aftermath of the latest earthquake in Hatay province,Turkey February 21, 2023. REUTERS

Rescuers search for dead bodies in the aftermath of the latest earthquake in Hatay province,Turkey February 21, 2023. REUTERS

Rescuers carry a dead body, in the aftermath of the latest earthquake, in Hatay province,Turkey February 21, 2023. REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
18