Κόσμος

Εκλογές στην Εσθονία: Επικράτησε το κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε στις χθεσινές (5.3.2023) βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας και έτσι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης στη χώρα – μέλος της ΕΕ και του NATO πρακτικά εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στο αξίωμα.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επισκίασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράταξη της Κάγια Κάλας επικράτησε στις εκλογές στην Εσθονία κι αναμένεται να εξασφαλίσει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, τρεις περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2019.

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (6.3.2023) σημαίνει πως η κυρία Κάλας θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, έχει εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και το Ισάμα («Πατρίδα»), που κερδίζουν αντίστοιχα 9 και 8 έδρες.

Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της έχει σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Άγνωστο με ποιους θα σχηματίσει τη νέα κυβέρηση 

Ως τώρα η 45χρονη – η κόρη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας – δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους εταίρους που έχει ήδη, ή εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η κυρία Κάλας χθες βράδυ, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή της.

Τη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές κατέλαβε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Κόμμα του Κέντρου (16). Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.

Το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 ήταν ο απρόσμενος κερδισμένος της βραδιάς (14 έδρες). Θα αντιπροσωπευτεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Η κυρία Κάλας κατέγραψε ρεκόρ στην εκλογική της περιφέρεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 31.000 ψήφους, τον υψηλότερο αριθμό που έχει λάβει ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος αφότου η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Στις χθεσινές εκλογές συμμετείχαν εννέα κόμματα.

Το 25% των Εσθονών έχει ρωσικές ρίζες κι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τον διάλογο για άβολα ζητήματα, από το εάν θα πρέπει να παραδίδονται μαθήματα στα ρωσικά στα σχολεία ως το πώς θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της χώρας.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή ήταν 63,7%. Οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, κάτι που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2005. Η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιτράπηκε κάτι τέτοιο. Πάνω από το ένα τρίτο των 966.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Άλαρ Καρίς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν