Κόσμος

Γαλλία: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο ακροδεξιός Ζαν-Μαρί Λεπέν

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, 94 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λεπέν ανέφερε πως αισθανόταν αδιαθεσία και εξάντληση ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στη Ρουέιγ-Μαλμεζόν, δυτικά του Παρισιού, σύμεφωνα με το site Le Point.

Πιθανόν υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Κατά πληροφορίες του BFMTV και δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, οι γιατροί χαρακτηρίζουν «σοβαρή» την κατάσταση της υγείας του. Το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως έκανε λόγο για «λαφρύ καρδιακό επεισόδιο.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και το ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική εδώ και χρόνια, ο πέντε φορές υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας διατηρεί επιρροή στη γαλλική δεξιά και ακροδεξιά. Ο συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972 υπήρξε επικεφαλής του επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η κόρη του Μαρίν κληρονόμησε την ηγεσία της παράταξης το 2011, άλλαξε το όνομά της σε Εθνικό Συναγερμό και αποπειράθηκε να διευρύνει την απήχησή της, να την «αποδαιμονοποιήσει».

Απέπεμψε τον πατέρα της από το κόμμα το 2015, εξαιτίας επανειλημμένων δηλώσεών του με τις οποίες ιδίως υποβάθμιζε το Ολοκαύτωμα. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έδωσε μάχη εναντίον της και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με πικρία την απόφαση της κόρης του, την οποία κατηγορεί για «προδοσία».

Δηλώνει εξάλλου αμετανόητος για τις απίστευτες τοποθετήσεις του στην πορεία των ετών, πάνω απ’ όλα για το Ολοκαύτωμα («λεπτομέρεια της ιστορίας»), για τον ρατσισμό (κατ’ αυτόν, υπάρχει «ανισότητα των φυλών»), για την ναζιστική στρατιωτική κατοχή στη Γαλλία («δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη»).

Η Μαρίν Λεπέν, η μικρότερη από τις τρεις κόρες του Ζαν-Μαρί Λεπέν –άλλοτε λεγεωνάριου στην πάλαι ποτέ Ινδοκίνα (1953) και στην Αλγερία (1957)–, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές του 2022 (41,5%), στις οποίες αντιμετώπισε τον Εμανουέλ Μακρόν, και ονειρεύεται να καταλάβει την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 11 Φεβρουαρίου
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να περιληφθούν ο περιορισμός των βαλλιστικών πυραύλων και το «πάγωμα» της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Ο Τζέφρι Επστάιν εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος και ανήκε στη CIA και τη Μοσάντ»: Κατηγορίες σε αρχεία του FBI
Οι τηλεφωνικές κλήσεις Επστάιν με καθηγητή του Χάρβαρντ που μεταβιβάστηκαν στη Μοσάντ και η δημόσια απόρριψη Νετανιάχου στην υπόνοια ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ ως πράκτορας
Έγγραφα που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Jeffrey Epstein
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Σαμποτάζ» στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ενόψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν οι αρχές
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τρία περιστατικά στις γραμμές των σιδηροδρόμων γύρω από την Μπολόνια και δεν αποκλείει να έχουν ενδεχομένως σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Γενική εικόνα των επιβατών που κατευθύνονται προς την αποβάθρα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Μιλάνου Κορτίνα 2026