Κόσμος

Ναβάλνι: Κλείνει τα 47 στη φυλακή – «Θα προτιμούσα πρωινό με την οικογένειά μου»

Υποστηρικτές του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο ποίος κλείνει σήμερα τα 47 του χρόνια, διαδήλωσαν στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες με τον ίδιο, έπειτα από τρία χρόνια στη φυλακή, να δηλώνει ότι διατηρεί υψηλό ηθικό παρά την επιδείνωση των συνθηκών κράτησής του.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, τουλάχιστον 45 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάφορες ρωσικές πόλεις, κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, επειδή διαδήλωναν υπέρ του Ναβάλνι. Η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες από διαδηλώσεις στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γεωργία, το Βερολίνο.

 

Στην ανακοίνωση που έβγαλε ο ίδιος ο Ναβάλνι ανέφερε ότι αν και έχει υψηλό ηθικό, θα προτιμούσε να βρίσκεται με την οικογένειά του και όχι σε μια αποικία κρατουμένων, 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι λέει ότι βρίσκεται για πολλοστή φορά, τη 16η συνολικά, στο πειθαρχείο. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι οι ρωσικές αρχές θέλουν να του σπάσουν το ηθικό και για αυτό τον κλείνουν συχνά, για πολλές ημέρες, σε κελιά όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι αφόρητες.

«Είναι σαφές ότι θα προτιμούσα να μην ξυπνάω σε μια τρύπα, να πάρω πρωινό με την οικογένειά μου, να δεχτώ ένα φιλί από τα παιδιά μου, να ανοίξω τα δώρα μου και να πω ότι ακριβώς αυτό ονειρευόμουν. Όμως έτσι είναι η ζωή: Δεν μπορούμε να περιμένουμε κοινωνική πρόοδο και ένα καλύτερο μέλλον παρά μόνο αν κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να το πληρώσουν», έγραψε ο ίδιος.

Ο Ναβάλνι πρόκειται να δικαστεί προσεχώς για μια νέα υπόθεση, κατηγορούμενος για «εξτρεμισμό» και κινδυνεύει με κάθειρξη 35 ετών. Κρατείται από τον Ιανουάριο του 2021, αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά τη σοβαρή δηλητηρίασή του –για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο– και λέει ότι αυτή η νέα κατηγορία είναι ένας τρόπος για να τον κρατήσουν ισοβίως στη φυλακή. Τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών για «απάτη», μια κατηγορία που ο ίδιος λέει ότι ήταν φτιαχτή. Από τη φυλακή του συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στην ομάδα του, να αφηγείται τις συνθήκες κράτησής του και να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας