Κόσμος

Ουρουγουάη: Πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί στις ανατολικές ακτές – Μυστήριο με το θάνατό τους

Σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί στις ανατολικές ακτές της Ουρουγουάης μέσα σε δέκα μέρες, προκαλώντας ανησυχίες για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η αιτία του μαζικού θανάτου των πιγκουίνων που βρέθηκαν νεκροί στις ακτές της Ουρουγουάης παραμένει ανεξήγητη, και δεν φαίνεται να είναι η γρίπη των πτηνών.

Οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου, στην πλειονότητά τους νεαροί, πέθαναν στον Ατλαντικό Ωκεανό και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλντονάντο και Ρότσα (νότια, νοτιοανατολικά), εξήγησε η Κάρμεν Λαϊσαγόγεν, αρμόδια για την πανίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την κυρία Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά», που ξεβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε η ίδια.

Αυτό το είδος πιγκουίνου, που συνήθως φωλιάζει και αναπαράγεται στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, αποδημεί προς βορρά σε αναζήτηση πιο θερμών νερών κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου. Μπορεί να φθάσει μέχρι τις ακτές της βραζιλιάνικης πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (νοτιοανατολικά).

«Είναι φυσιολογικό ένα ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι τόσο μεγάλο», τόνισε η Λαϊσαγόγεν, θυμίζοντας πως παρόμοια εκατόμβη είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά στη Βραζιλία, και σε εκείνη την περίπτωση χωρίς να εξηγηθεί η αιτία.

Ο Έκτορ Καϊμάρις, αρμόδιος για την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Ρότσα, δήλωσε πως καταμετρήθηκαν πάνω από 500 πιγκουίνοι νεκροί σε έκταση δέκα χιλιομέτρων στα παράλια.

«Φταίει η παράνομη αλιεία»

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος αποδίδουν τη θνησιμότητα των πιγκουίνων του Μαγγελάνου στην υπεραλίευση και στην παράνομη αλιεία.

«Από τα χρόνια του 1990 και του 2000 αρχίσαμε να βλέπουμε ζώα που δεν είχαν επαρκή τροφή», τόνισε ο Ρίτσαρντ Τεσόρε της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Rescate de Fauna Marina, τονίζοντας την «υπερεκμετάλλευση» των θαλάσσιων πόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό και έπληξε τη νοτιοανατολική Βραζιλία πιθανόν οδήγησε στον θάνατο των πιο αδύναμων θαλάσσιων πτηνών.

Πέρα από τους πιγκουίνους, ο κ. Τεσόρε είπε πως βρέθηκαν επίσης πολλά ακόμη θαλάσσια ζώα νεκρά –ανάμεσά τους θαλασσοβάτες, άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες– στις ακτές της Μαλδονάδο, ανατολικά της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί – «Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για τριμερή σύνοδο» λέει ο Ζελένσκι
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο όρος «κατάπαυση του πυρός» έχει μικρότερη σημασία από την ουσία, που είναι να σταματήσει η αιματοχυσία
Ζελένσκι και φον ντελ Λάιεν
Ανανεώθηκε πριν 54 λεπτά
9
«Αγκαζέ» με ΕΕ και ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι στη συνάντηση με τον Τραμπ – Παρόντες Φον ντερ Λάιεν, Στάρμερ, Μακρόν, Μερτς, Στουμπ και Μελόνι
Ο Ουκρανός πρόεδρος πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, πριν την μεγάλη συνάντηση με τον Τραμπ
Ζελένσκι - φον ντελ Λάιεν 17
Η «ακτινογραφία» του σχεδίου ειρήνης που παρουσίασε ο Πούτιν στην Αλάσκα και η αλλαγή στάσης του Τραμπ
Το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι στις ΗΠΑ - Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος για να σταματήσει τον πόλεμο και σε ποια ζητήματα δεν αλλάζει στάση ο Ουκρανός ομόλογός του
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν 2
WSJ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε στην Ευρώπη πως ο Πούτιν αποδέχθηκε την παρουσία δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Το Κίεβο επιδιώκει εδώ και καιρό αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ως ασπίδα απέναντι σε μελλοντική επιθετικότητα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας
Sputnik 9