Κόσμος

BRICS: Έξι ακόμα χώρες εντάσσονται στην συμμαχία

Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS κάλεσε τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν σε αυτή, μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

Η διεύρυνση ενδέχεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για δεκάδες άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΒRICS, στην οποία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, οικοδεσπότης της συνόδου των BRICS που ολοκληρώνεται σήμερα, ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη θα γίνουν δεκτά την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Με τη σύνοδο αυτή οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο», τόνισε ο Ραμαφόζα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των πέντε χωρών που συμμετέχουν προς το παρόν στην ομάδα.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση της ομάδας βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων της συνόδου που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αν και όλα τα μέλη των BRICS συμφωνούσαν στη διεύρυνση της ομάδας, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των χωρών για το πόσα νέα μέλη θα πρέπει να γίνουν δεκτά και πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι η εισδοχή τους.

Περίπου 40 χώρες είχαν ζητήσει να ενταχθούν στην ομάδα ή είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες «της ομάδας των 5», οι χώρες των οποίων παράγουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου και συγκεντρώνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλαλούμ στο Ιράν με τα πυρηνικά: Ο Χαμενεΐ επιμένει πως νίκησε τον Τραμπ – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ - Αντιδρά Γαλλία και Γερμανία - Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις Ιράν και ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης
Πυρηνική εγκατάσταση Φορντό - Ιράν 6
Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» από Χάρβαρντ και Πανεπιστήμιο Τορόντο - Φοιτητές θα σπουδάζουν στον Καναδά αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους
Εάν υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση βίζας, οι αλλοδαποί φοιτητές της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή Μανκ Διεθνών Υποθέσεων και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο
Χάρβαρντ
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη