Κόσμος

Τουρκία: Έφτασε στον Βόσπορο το πρώτο πλοίο με σιτάρι που απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτάρι και απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι αφού τερματίστηκε η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, έφτασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic που παρακολουθεί την πορεία των εμπορικών σκαφών.

Το Resilient Africa, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, μήκους 76 μέτρων, που φέρει σημαία του Παλάου και μεταφέρει τρεις χιλιάδες τόνους σιταριού με προορισμό το Ισραήλ, αγκυροβόλησε στον Βόσπορο λίγα λεπτά πριν από τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Είχε αποπλεύσει την Τρίτη από το λιμάνι του Τσορνομόρσκ, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

Στα μέσα Ιουλίου η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Μάλιστα είχε απειλήσει πως όποια πλοία μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούν «νόμιμους στόχους».

Το Κίεβο προσπαθεί να ανοίξει νέους θαλάσσιους διαδρόμους, κατά μήκος των ακτών των συμμαχικών χωρών της Ουκρανίας, μέχρι τον Βόσπορο.

Αντιθέτως, μετά τη λήξη της συμφωνίας, η Ρωσία βομβαρδίζει συχνά τις λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας ούτως ώστε να εμποδίσει τις εξαγωγές, όπως υποστηρίζει το Κίεβο. Η Μόσχα επιμένει ότι πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Ένα δεύτερο πλοίο, το Aroyat, βρίσκεται στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ και σήμερα ήταν στη διαδικασία της φόρτωσης σιταριού που θα εξαχθεί στην Αίγυπτο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ πρέπει να έχει «συνέπειες» στις σχέσεις με την ΕΕ, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών με την ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα 3
Γερμανία: Πολιτική κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την απόσυρση υποψηφίας για το Συνταγματικό Δικαστήριο
Το SPD κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία» και «ρήγμα εμπιστοσύνης» μετά την απόρριψη της υποψήφιάς του για τη γερμανική συνταγματική δικαιοσύνη
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Πάνω από 1.000 δολάρια τη βραδιά: Ο πρόεδρος της Αυστρίας «εκτός» COP30 λόγω των υπέρογκων τιμών στα ξενοδοχεία στη Βραζιλία
Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το κλίμα τον Νοέμβριο στο Μπελέμ της Βραζιλίας, λόγω... των τιμών στα ξενοδοχεία
Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν 1