Κόσμος

Γαλλία: Απεργία από τους εργαζόμενους της Apple δίπλα σε πελάτες που περίμεναν να αγοράσουν το iPhone 15

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα (22.9.2023) σε όλη τη Γαλλία οι εργαζόμενοι των καταστημάτων της Apple, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και για τους μισθούς τους, η οποία συμπέφτει με την κυκλοφορία του iPhone 15, του smartphone – ναυαρχίδα της εταιρείας.

Πρόσφατα, η Γαλλία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο για γεγονότα που σχετίζονται με την Apple, καθώς η εταιρεία – κολοσσός στον χώρο της τεχνολογίας αναγκάστηκε να σταματήσει τις πωλήσεις του iPhone 12, γιατί οι Αρχές έκριναν ότι παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η Apple αμφισβήτησε τα ευρήματα της γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Συχνοτήτων (ANFR) και οι δυο πλευρές φάνηκαν να τα βρίσκουν για την επανέναρξη των πωλήσεων του μοντέλου. Όμως, η απεργία των εργαζομένων προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στη Silicon Valley.

Το κοντράστ απεργών και πελατών στο κέντρο του Παρισιού

Περίπου 30 υπάλληλοι της εταιρείας διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα της Apple στη συνοικία της Όπερας στο κεντρικό Παρίσι – ένα από τα τρία καταστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα – σε απόσταση λίγων μέτρων από μια ουρά με περίπου 40 πελάτες που περίμεναν υπό βροχή για να μπουν μέσα στο κατάστημα.

france apple protest r

«Παραμένουμε οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τον πλούτο της Apple και επομένως νομίζω ότι μας αξίζει λίγο πιο έντιμη αντιμετώπιση από αυτή που έχουμε σήμερα», λέει η 36χρονη Αναΐς Ντιρέλ, η οποία εργάζεται στην Apple μια δεκαετία.

Τα συνδικάτα της Apple, περιλαμβανομένων των CGT, Unsa, CFDT και Cidre-CFTC, τα οποία επίσης σχεδιάζουν να απεργήσουν αύριο Σάββατο, έχουν ζητήσει μισθολογική αύξηση 7% για να αντισταθμιστεί η αύξηση του πληθωρισμού και τον τερματισμό του παγώματος προσλήψεων που διαρκεί ένα μήνα.

france apple protest r

Η διοίκηση δεν επιθυμεί να συμφωνήσει σε αύξηση μεγαλύτερη του 4,5%, σύμφωνα με αξιωματούχους των συνδικάτων.

france apple protest r

«Ο πληθωρισμός παραμένει απειλητικός. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», λέει ο Τάρεκ, ένας ηγέτης του συνδικάτου CGT που αρνήθηκε να πει το επίθετό του και προσθέτει ότι «ο στόχος δεν είναι καθόλου να εμποδιστούν οι πωλήσεις του iPhone, ο στόχος είναι στ’ αλήθεια να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε σχέση με αυτή την κατάσταση».

apple iphone  r

Το προσωπικό σε ένα κατάστημα της Apple στη Βαρκελώνη, όπου περίπου 250 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για να μπουν στο κατάστημα σήμερα το πρωί, πρόκειται να συνταχθούν με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία στη διαμαρτυρία τους κατά των εργασιακών συνθηκών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
42 συλλήψεις στη διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - Κατηγορούνται για εξύβριση του Ταγίπ Ερντογάν
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ενωμένοι ενάντια στο φασισμό» και «πρόεδρος Ιμάμογλου».
Τούρκοι αστυνομικοί σε επεισόδιο με διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη
Αντιφατικές ερμηνείες για την πτώση της 5χρονης από το κρουαζιερόπλοιο της Disney: Έρευνα για το πώς βρέθηκε το παιδί στα νερά του Ατλαντικού
Ο πατέρας βούτηξε στο νερό για να τη σώσει και την κράτησε στην επιφάνεια για 20 λεπτά - Συγκλονισμένοι οι επιβάτες, σε υστερία η μητέρα
Κρουαζιερόπλοιο της Disney
Ρώσοι έδεσαν σε μοτοσικλέτα Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου και τον έσυραν – Βίντεο από την σοκαριστική εκτέλεση
Ο Ουκρανός Συνήγορος του Πολίτη έστειλε επίσημη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλλοντας τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου
Δρόμος
2