Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 33.000 Ρώσοι νεκροί από την αρχή της εισβολής

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία ξεπέρασαν τους 33.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν η υπηρεσία του BBC στη Ρωσία και ο ιστότοπος Mediazona, αντλώντας τα στοιχεία τους από ανοιχτές πηγές.

Και τα δύο μέσα επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των απωλειών αυτών από τη Ρωσία μπορεί να είναι μιάμιση ή δύο φορές μεγαλύτερος.

Το BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona (που αναγνωρίζεται ως «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία) και μια ομάδα εθελοντών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 33.236 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2.448 άτομα που σκοτώθηκαν κατά την απόκρουση της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τις πρώτες εβδομάδες της ουκρανικής αντεπίθεσης η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των απωλειών μεταξύ των Ρώσων αξιωματικών, ιδίως των ανώτερων αξιωματικών. Η τάση αυτή συνεχίστηκε.

Από την έναρξη της αντεπίθεσης, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 234 αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων 2 στρατηγών και 11 συνταγματαρχών (στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι 13 στρατιωτικοί πιλότοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του ρωσικού στρατού με τους μισθοφόρους Wagner στο ρωσικό έδαφος στα τέλη Ιουνίου).

Η τελευταία φορά που ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού υπέστησαν τόσο σημαντικές απώλειες ήταν μόνο τους πρώτους μήνες της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των διοικητών δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να απαιτεί «χειροκίνητο έλεγχο» και την προσωπική παρουσία ανώτερων αξιωματικών στη γραμμή του μετώπου ή κοντά σε αυτήν.

Κρίνοντας από τις νεκρολογίες, το κύριο βάρος της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επωμίστηκαν, όπως συνηθίζεται τους τελευταίους 12 μήνες του πολέμου, μονάδες επίστρατων και εθελοντών στρατιωτών.

Ένας στους τρεις που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν στρατιώτης που είχε επιστρατευθεί (681 από τους 2.448 αναγνωρισμένους νεκρούς).

Οι αιχμάλωτοι που στρατολογήθηκαν στο μέτωπο συνέχισαν επίσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο συνολικός αριθμός Ρώσων που έχουν σκοτωθεί και ταυτοποιηθεί τα ονόματα τους (33.236) περιλαμβάνει τους μισθοφόρους της Wagner, αλλά δεν περιλαμβάνει εκείνους που πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων ως μέλη των μονάδων των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC γράφει ότι λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα αυτή στις αυτονακηρυχθείσες δημοκρατίες, οι συνολικές απώλειες των δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 86.000 νεκρούς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την τελευταία φορά που ανακοίνωσε συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, αναφέροντας τότε ότι έχουν σκοτωθεί 5.937 Ρώσοι στρατιωτικοί. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε άλλες τρεις φορές, επιβεβαιώνοντας την απώλεια άλλων 162 ανθρώπων.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τις αρχές ορισμένων περιφερειών, όπως η Μπουριάτια , Τουβά και Χακάσια όπου οι απώλειες είναι ιδιαίτερα μεγάλες να μην δημοσιεύουν τις νεκρολογίες των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί.

Σημαντικές είναι οι απώλειες στις επίλεκτες δυνάμεις, σύμφωνα με την καταγραφή των εν λόγω μέσων:

65 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας FSB και FSO
186 πιλότοι την πολεμικής αεροπορίας
347 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της στρατιωτικής κατασκοπίας
502 άνδρες των ειδικών μονάδων της Εθνικής Φρουράς
781 πεζοναύτες
2.019 άνδρες των αερομεταφερόμενων ταξιαρχιών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1