Κόσμος

Αποκάλυψη για «φθορά» αγωγού αερίου που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία – «Δεν μπορεί να συνέβη τυχαία»

Μνήμες από την έκρηξη στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream ξυπνά η αποκάλυψη ότι ο αγωγός που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία στην Βαλτική Θάλασσα παρουσίασε διαρροή εξαιτίας φθοράς.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανέφερε πως η φθορά στον αγωγό «δεν θα μπορούσε να συμβεί φυσιολογικά», παραπέμποντας σε επιχείρηση δολιοφθοράς.

Εκτός από τον αγωγό φυσικού αερίου, ζημιά υπέστη και το υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τις δύο χώρες.

Η διαρροή στον αγωγό αερίου – που φέρει το όνομα Balticconnector – αποκαλύφθηκε όταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, 8/10/2023, η φινλανδική εταιρεία δικτύου φυσικού αερίου Gasgrid Finland και η Εσθονική εταιρεία δικτύου φυσικού αερίου Elering εντόπισαν μια ασυνήθιστη πτώση της πίεσης.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση της Φινλανδίας κάλεσε τους δημοσιογράφους εκτάκτως για να κάνει τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο – κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στην Σκανδιναβική χώρα – δείχνει και την ανησυχία που επικρατεί.

>

Αν και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δεν «έδειξε» προς κάποια κατεύθυνση για τον υπαίτιο της πιθανής δολιοφθοράς, πολλοί ήταν εκείνοι που «θυμήθηκαν» πως από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στην Βαλτική Θάλασσα βρισκόταν το Ρωσικό ερευνητικό σκάφος «Sibiryakov», το οποίο εκτελούσε «υποθαλάσσιες δραστηριότητες».

Μέσα ενημέρωσης αλλά και χρήστες του Twitter επισημαίνουν το γεγονός πως τόσο η Φινλανδία, όσο και η Εσθονία, είναι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να δηλώσει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία μοιράζεται τις πληροφορίες του σχετικά με τις ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας και είναι έτοιμο να συνδράμει τους συγκεκριμένους συμμάχους.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει από πριν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επίθεση στο Ιράν αλλά όχι τους Δημοκρατικούς
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για τους βομβαρδισμούς. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους
Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
Διάγγελμα Τραμπ: Αν το Ιράν δεν κάνει ειρήνη, οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πολύ ισχυρότερες και πολύ πιο εύκολες
«Το Ιράν - ο νταής της Μέσης Ανατολής - πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης έχουν εξαλειφθεί πλήρως
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον Υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ