Κόσμος

Γιατί το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επίθεση στη Γάζα – Ο παράγοντας του καιρού

Όλα δείχνουν έτοιμα για τη χερσαία επίθεση που θα εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα μετά την εισβολή και της θηριωδίες της Χαμάς στα εδάφη της.

Υπενθυμίζεται πως το τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους αμάχους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς νότο έληξε στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου (14.10.2023) και έκτοτε η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιο κοντά από ποτέ.

Σύμφωνα με τους New York Times οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στις ΗΠΑ: Αγόρι 8 ετών βρέθηκε νεκρό μέσα σε φορητό ψυγείο – Η μητέρα και η γιαγιά του κατηγορούνται για φόνο
Η αστυνομία του Λος Άντζελες ανακάλυψε το πτώμα του μικρού Αϊζάια, 8 ετών, κλεισμένο σε φορητό ψυγείο γεμάτο πάγο μέσα σε διαμέρισμα – Η μητέρα, ο πατέρας και η γιαγιά του κατηγορούνται για φόνο και βασανιστήρια
Η εικόνα του μικρού αγοριού που βρέθηκε νεκρό στην Καλιφόρνια
Σουδάν: Ανατριχιαστικό βίντεο με ένοπλο να εκτελεί άοπλο, να κάνει το σήμα της νίκης και να γελάει στην κάμερα
Στη δημοσιότητα βίντεο με μαζικές εκτελέσεις αμάχων - Παγιδευμένος κόσμος χωρίς τροφή και νερό - Μαρτυρίες επιζώντων περιγράφουν εκτελέσεις, λεηλασίες, βιασμούς και βασανισμούς
Σουδάν: Ανατριχιαστικό βίντεο με ένοπλο να εκτελεί άοπλο, να κάνει το σήμα της νίκης και να γελάει στην κάμερα
5
Ισραήλ: Συνελήφθη ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας για διαρροή βίντεο με Παλαιστίνιους κρατούμενους
Η στρατηγός Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, ανώτατη νομική αξιωματούχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, συνελήφθη για τον φερόμενο ρόλο της στη διαρροή βίντεο που απεικονίζει κακοποιήσεις Παλαιστινίων κρατουμένων
Η στρατηγός Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, ανώτατη νομική υπεύθυνη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Φιλιππίνες: Ο τυφώνας Καλμάγκι προκαλεί φονικές πλημμύρες και καταστροφές – Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι, που έπληξε την Τρίτη το κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και μαζικές εκκενώσεις
Διασώστες στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα