Κόσμος

Μέση Ανατολή: Ρόλο μεσολαβητή με την Χαμάς επιχειρεί να παίξει η Τουρκία για την απελευθέρωση των ομήρων

Ρόλο στην κρίση στη Μέση Ανατολή θέλει να παίξει η Τουρκία όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Όπως υποστήριξε, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ξένων, των πολιτών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση.

Ο Φιντάν βρίσκεται στην Βηρυτό έπειτα από πρόσκληση του λιβανέζου ομολόγου του Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βηρυτού, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς. «Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς». Χθες, ο Φιντάν μίλησε για το θέμα με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προλάβουμε την εξέλιξη του πολέμου κατά τρόπο που θα αποσταθεροποιήσει χώρες της περιοχής, κυρίως τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ισλαμική οργάνωση. Από τότε όμως δεν έχει γίνει κάποιο σπουδαίο βήμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρόσφερε την μεσολάβησή του και πολλαπλασίασε τις επαφές του με τους άραβες και δυτικούς ηγέτες, όπως και ο υπουργός του των Εξωτερικών. Ο Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε σήμερα την συμμετοχή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βοήθεια από την Τουρκία στη Γάζα για την ανάκτηση των σορών - Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς μετά τις εκτελέσεις
Η Χαμάς επανέλαβε τη «δέσμευσή της» για την «εφαρμογή» της συμφωνίας κατάπαυσης που κλείστηκε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο και να «επιστρέψει όλα τα εναπομείναντα λείψανα» ομήρων
Λωρίδα της Γάζας
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανατύπωσε την κάρτα μέλους του Όσκαρ Ουάιλντ, 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του λόγω της καταδίκης για ομοφυλοφιλία
«Η επιστροφή της κάρτας του είναι μια ωραία χειρονομία συγγνώμης και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του θα ενθουσιαστεί» είπε ο εγγονός του
AP Photo
«Σύννεφα» πριν τη συνάντηση της Βουδαπέστης - «Η αποστολή Tomahawk στην Ουκρανία, πλήγμα για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις» είπε ο Πούτιν στον Τραμπ
Παρόλα αυτά ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι η παράδοση των πυραύλων δεν μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο της Ουκρανίας
Οι Πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αλάσκα 1