Κόσμος

Τουρκία: Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε πολλές πόλεις – Με σπρέι πιπεριού και νερό τους διέλυσε η αστυνομία

Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες άνθρωποι στην Τουρκία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο στη Γάζα.

Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους σε νοσοκομείο της Γάζας ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και νέες πορείες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την έκρηξη «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών».

Το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας γρήγορα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ισραήλ #FakeNews” (ψευδή είδηση) στην πλατφόρμα X.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Τούρκοι έκαναν πορεία με παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ σε τουλάχιστον 10 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

turkey protest

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και εκτόξευσε νερό για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα, γύρω από το προξενείο υπήρχε έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού να έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπαριέρες. Η αστυνομία ήλεγχε τα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο εκείνο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

turkey protest

«Η Άγκυρα είναι πιθανόν τώρα να υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή αντιϊσραηλινή στάση, ιδιαίτερα καθώς η επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στη Γάζα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με αναπόφευκτο ανθρωπιστικό κόστος», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι από την Teneo.

«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμα και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2022 ύστερα από πάνω από 10 χρόνια με τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…Μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ πιθανόν επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ σε μια ευμετάβλητη περίοδο», πρόσθεσε.

Συνολικά πάνω από 60 τραυματίες από τις διαδηλώσεις – Ένας νεκρός από καρδιακό επεισόδιο

Πάνω από 60 άνθρωποι, αστυνομικοί στην πλειονότητά τους, τραυματίστηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη σε αντιϊσραηλινή συγκέντρωση κατά την οποία διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Συνολικά, 63 άνθρωποι, εκ των οποίων 43 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν κατά τα γεγονότα αυτά», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης.

Ένας άνδρας 65 ετών, που βρισκόταν στο σημείο, έχασε τη ζωή του λόγω καρδιακού επεισοδίου, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Σύμφωνα με το κυβερνείο, περίπου 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 2
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC 2