Κόσμος

Η Βολιβία «λιώνει» από τον καύσωνα – 13 νεκροί από θερμοπληξία

Η Βολιβία «λιώνει» από θερμοκρασίες ρεκόρ, με 13 ανθρώπους να έχουν πεθάνει από θερμοπληξία.

Η υπουργός Υγείας της Βολιβίας Μαρία Ρενέ Κάστρο δήλωσε πως και οι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σάντα Κρους, που συνορεύει με τη Βραζιλία.

«Πέθαναν από θερμοπληξία», τόνισε, διευκρινίζοντας πως όλα τα θύματα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση.

Στο «100% των περιπτώσεων, υπήρξε αφυδάτωση, ακραία ή μέση προς ακραία. Αυτός είναι ο λόγος που πέθαναν οι άνθρωποι», πρόσθεσε η υπουργός.

Η εθνική μετεωρολογική και υδρολογική υπηρεσία (SENAMHI) ανέφερε παράλληλα χθες πως σε τουλάχιστον 15 πόλεις, στο βόρειο, στο ανατολικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καταγράφτηκαν ρεκόρ ζέστης.

Σε χωριά της νομαρχίας Σάντα Κρους, η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ των 36° Κελσίου και των 41° Κελσίου, σύμφωνα με τη SENAMHI.

Η Μαρισόλ Πορτογκάλ της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αναφέρθηκε για παράδειγμα σε ρεκόρ θερμοκρασίας στην πόλη Γιακουίβα, στα σύνορα με την Αργεντινή, όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 44,9° Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν 43° Κελσίου και ανάγεται στο 1974.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τις φωτιές

Πέρα από τη ζέστη, οι νομοί Σάντα Κρους, Μπένι και Λα Πας πνίγονται από πυκνούς καπνούς εξαιτίας δασικών πυρκαγιών που δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο Βίρου-Βίρου, το οποίο εξυπηρετεί την πόλη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα, καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν.

Ο υπουργός Άμυνας Εντμούννο Νοβίγιο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει διεθνή συνεργασία για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αίτημα προς αυτό εστάλη στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία αναμενόταν να αναπτύξει περίπου τριάντα εξειδικευμένους πυροσβέστες εντός μερικών ωρών.

Την αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει η καύση δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων για να αυξηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 29 εκατομμύρια στρέμματα γης με βλάστηση φέτος, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατ. στρεμμάτων χορτολιβαδικών εκτάσεων και 9,35 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βολιβίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς πατέρας και γιος σκόρπιζαν τον θάνατο επί 10 λεπτά στο Σίδνεϊ - Τα νόμιμα όπλα και οι έρευνες για τη σχέση του 24χρονου με το ISIS
«Οποιοσδήποτε θα ευχόταν να έχει έναν γιο σαν τον δικό μου», λέει η μητέρα του μικρότερου δράστη - Στους 40 οι τραυματίες, 5 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση - 6 πυροβόλα όπλα είχε νόμιμα στην κατοχή του ο μεγαλύτερος δράστης
REUTERS
Δέκα λεπτά απόλυτου τρόμου σκόρπισαν πατέρας και γιος στο Σίδνεϊ - Στους 16 ο αριθμός των νεκρών μετά το αιματοκύλισμα
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η παραλία ήταν γεμάτη με κόσμο, όταν άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ η αστυνομία τόνισε ότι περίπου 1.000 άτομα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση του Χάνουκα
Μια γυναίκα ανάβει ένα κερί για να το τοποθετήσει σε μια σύνθεση σε σχήμα Αστέρα του Δαυίδ κατά τη διάρκεια αγρυπνίας κοντά στην παραλία, που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα θανατηφόρο πυροβολισμό στην παραλία Bondi του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Χανουκά, στο Τελ Αβίβ
12
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί