Κόσμος

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χαρακτηρίσουν τους Χούθι της Υεμένης τρομοκρατική οργάνωση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρίσουν εκ νέου τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης “τρομοκρατική οργάνωση”, κυρίως μετά την πρόσφατη κατάληψη πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

“Υπό το φως των πρόσφατων επιθέσεων κατά των αμάχων από τους Χούθι, και πλέον με αυτή την πράξη πειρατείας εναντίον πλοίου στα διεθνή ύδατα, εξετάσαμε έναν ενδεχόμενο χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατική οργάνωση”, τόνισε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Κίρμπι κάλεσε επίσης τους Υεμενίτες αντάρτες, που συνδέονται με το Ιράν, να απελευθερώσουν “αμέσως και χωρίς όρους” το φορτηγό πλοίο με 25μελές πλήρωμα που κατέλαβαν την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα.Το πλοίο, που έχει ναυλώσει ιαπωνικός όμιλος, είναι ισραηλινής ιδιοκτησίας.

Οι Χούθι έχουν απειλήσει να στοχοθετούν ισραηλινά πλοία σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θάλασσα που βρίσκεται μεταξύ της βορειοανατολικής Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου, σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύγκρουση αυτή ξέσπασε μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος αυτού που αποκαλούν “άξονα της αντίστασης” κατά του Ισραήλ, ο οποίος περιλαμβάνει οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς ή η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει τους Χούθι τον Φεβρουάριο του 2021 από τη λίστα τους με τις “τρομοκρατικές οργανώσεις”, κρίνοντας τότε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός περιέπλεκε την απάντηση σε μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη — εμπόλεμη χώρα, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχει η ανταρτική οργάνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δεν θα δέσει το κρουαζιερόπλοιο με τον χανταΐό σε λιμάνι της Τενερίφης, θα αγκυροβολήσει στα ανοιχτά για λόγους ασφαλείας
Όταν το πλοίο φτάσει στα ανοιχτά της Τενερίφης θα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα οποιουδήποτε σκάφους σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από το Hondius
κρουαζιερόπλοιο