Πολιτική

Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για το 2024 – Το μεγάλο στοίχημα της ακρίβειας και η επιστολική ψήφος

Έμφαση στη “μάχη” κατά της ακρίβειας αλλά και στη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα φέρει άμεσα, έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο μέτωπο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την αναχαίτιση τους. Πρόκειται ωστόσο για ένα δύσκολο “στοίχημα” της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι τιμές, ακόμη και σε βασικά προϊόντα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο υψηλές απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Οι προσπάθειες εστιάζονται από τη μία, στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, στην επιβολή προστίμων και σε ενέργειες όπως η μόνιμη μείωση τιμής (σε περισσότερα από 1000 προϊόντα ως τώρα). Και από την άλλη, στη στήριξη των εισοδημάτων, με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο, κι ενώ τον Απρίλιο αναμένεται και η τέταρτη αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Σε δημόσια διαβούλευση η επιστολική ψήφος

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αυτές που θα προωθηθούν άμεσα, στην αυγή του 2024, είναι καταρχάς η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και κινείται σε τέσσερις άξονες: επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων – εκλογή ευρωβουλευτών – εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Ειδικότερα, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου που θα ψηφίσει (με φυσική παρουσία ή με επιστολή), ενώ οι εκλογείς του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, καθώς δεν θα στηθούν κάλπες σε άλλες χώρες.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους ως τις 31 Ιανουαρίου.

Ποια νομοσχέδια κατατίθενται προς ψήφιση τον Ιανουάριο

Στη αυγή του νέου έτους δρομολογείται επίσης η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επίσης, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν άμεσα οι νέοι Ποινικοί Κώδικες που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοσχέδιο με μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί και τη νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Pulse: Οκτώ στους δέκα θεωρούν σημαντικό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Πως επηρεάζει την πρόθεση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 15 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας - Εννιακομματική η βουλή σε περίπτωση εκλογών
Eurokinissi φωτογραφία αρχείου 4
Κόντρα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Καλύπτετε κύκλωμα κομματαρχών» – «Διαβάζετε τα δημοσιεύματα όπως σας βολεύει»
Για κύκλωμα κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας, ελεγκτών και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε προστασία και κάλυψη στο ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης μιλά το ΠΑΣΟΚ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης 7
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – Διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελληνικής κοινότητας στην Τεχεράνη
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν – Διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελληνικής κοινότητας στην Τεχεράνη